ART PREPORUKA

ZAVRŠEN PETI MEĐUNARODNI FESTIVAL LUTKARSTVA: Grand prix za Teatar Ključ iz Izraela

,,Dobri Zloćko"

,,Dobri Zloćko”

Jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2016, koji se održavao od 14. septembra u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, svečano je zatvoren u nedjelju predstavom ,,Dobri zloćko”, Gradskog pozorišta Podgorica, koja je izvedena u čast nagrađenih. Nakon predstave proglašene su nagrade Festivala.

Nagrađeni i organizatori

Nagrađeni i organizatori

Grand prix za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je pozorištu Teatar Ključ iz Tel Aviva, Izrael, za predstavu ,,Kada je sve bilo zeleno”.
Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Koti Ksato za predstavu ,,Lenka”, Lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske.
Nagrada za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović” dodijeljena je Dikli Kats i Aviu Zlihi za predstavu ,,Kada je sve bilo zeleno”, Pozorišta Teatar Ključ iz Tel Aviva, Izrael.
Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Gloriji Ponce za predstavu ,,Priče sa koljena na koljeno i ekologija”, Lutkarskog teatra La kukarača iz Meksika.

Nagrada za scenografiju

Nagrada za scenografiju

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Zoranu Lozančiću za predstavu ,,Alisa u zemlji čuda”, Pozorištu lutaka Niš iz Srbije.
Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Bogdanu Šćepanskom za predstavu ,,Lenka”, Lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske.

Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dodijeljene su:
1. Gražini Kozlovskoj za ulogu Lenke u predstavi ,,Lenka”, Lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske
2. Za kolektivno glumačko majstorstvo u predstavi ,,Priče s koljena na koljeno i ekologija”, Lutkarskog teatra Lakukaracha iz Meksika, jednoglasno.
3. Tarasu Ivankivu za ulogu Konfusa u predstavi ,,Maksimka i Galinka”, Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine.

Predsjednik žirija Goran Bulajić

Predsjednik žirija Goran Bulajić

O nagradama Festivala odlučivao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica.

Dječiji žiri je za najbolju predstavu proglasio „Toliko mora“ koju izvode Kris Migel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.

Dječji žiri

Dječji žiri

U dječjem žiriju bili su: Novak Nikolić – predsjednik, Mara Đaletić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić, Mia Vojvodić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Nikola Grudić, Dušan Šoškić i Ognjen Novosel.
Festival je ove godine okupio glumačke trupe iz 7 zemalja: Srbije, Izraela, Poljske, Turske, Meksika, Ukrajine i Brazila. Pred crnogorskom publikom, kao i stručnim i dječijim žirijem izvedene su predstave: „Alisa u zemlji čuda”, Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije, „Kad je sve bilo zeleno“, Teatra Ključ iz Tel Aviva, Izrael, ,,Lenka” lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske, „Maksimka i Galinka” Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine, „Karađoz” koju izvodi Teatar snova Gulhane iz Istanbula, Turska, „Priče s koljena na koljeno i ekologija”, Lutkarskog teatra La cucaracha iz Meksika i „Toliko mora“ koju izvode Cris Miguel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.
Pored Podgorice, predstave su igrane u još 8 crnogorskih gradova. U Andrijevici je odigrana predstava ,,Kad je sve bilo zeleno”, u Danilovgradu i Kolašinu mališani su uživali u predstavi ,,Toliko mora”, u Herceg Novom je odigrana predstava “Alisa u zemlji čuda”, u Beranama i Mojkovcu je odigrana ,,Maksimka i Galinka”, a u Bijelom Polju i Petnjici na repertoaru je bila predstava ,,Karađoz”.

img_3309
Ovogodišnje jubilarno peto izdanje Festivala bilo je bogato i pratećim programom. Prvog dana Festivala, 14. septembra, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, otvorena je izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom „Jastuk za mrave“. Izložba je bila otvorena za posjetioce za vrijeme trajanja Festivala.
U četvrtak, 15. septembra, u okviru Festivala održana je osnivačka skupština UNIMA centra Crna Gora. Za predsjednicu Unima Centra Crna Gora izabrana je glumica Katarina Krek, a za sekretarku glumica Branka Femić Šćekić. Za članove izvršnog odbora izabrani su Ivana Mrvaljević, v.d. direktorica Gradskog pozorišta i glumci Sejfo Seferović i Branko Ilić. Članovi UNIMA centra Crna Gora su i glumci Davor Dragojević i Dijana Dragojević. Ciljevi UNIME su razvoj lutkarstva, promocija lutkarstva, međunarodna saradnja, edukacija o lutkarstvu, čuvanje lutkarske tradicije i povezivanje sa institucijama slične djelatnosti. Formiranjem UNIMA centra Crna Gora i uključivanjem u uniju omogućiće se umrežavanje sa organizacijama i pojedincima koji se bave lutkarstvom, učestvovanje na konferencijama i radionicama posvećenim lutkarstvu, kao i festivalima.
Organizatori su u petak, 16. septembra, uz podršku Turističke organizacije Podgorice, organizovali izlet za učesnike i goste Festivala. Grupa je šetnjom obišla podgoričke znamenitosti, između ostalih Saborni hram hristovog vaskrsenja, Sahat kulu, Skaline, mostove i jedan od najstarijih gradskih restorana Pod Volat gdje su svi uživali u podgoričkim specijalitetima poput japraka i podgoričkih popeka. Grupa je posjetila i vinski podrum Šipčanik i uživala u degustaciji vina.
U subotu, 17. septembra održane su dvije radionice za djecu: „Karađoz za djecu“ koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i „Lutkarski kutak“ pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.
Kao i svake godine, ulaz na sve predstave bio je SLOBODAN.

kud duga