ART PREPORUKA

FESTIVAL LUTKARSTVA: Danas na programu dvije predstave i lutkarske radionice za djecu

festival-cover
U Podgorici je u toku jubilarni peti Međunarodni Festival lutkarstva koji se, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, organizuje u KIC-u ,,Budo Tomović”.
Tokom prva tri dana Festivala vladalo je veliko interesovanje za predstave i ostale sadržaje pa su sale bile prepune mališana.

Sa izleta Podgoricom

Sa izleta Podgoricom

Organizatori su u petak, uz podršku Turističke organizacije Podgorice, organizovali izlet za učesnike i goste Festivala. Grupa je šetnjom obišla podgoričke znamenitosti, između ostalih Saborni hram hristovog vaskrsenja, Sahat kulu, Skaline, mostove i jedan od najstarijih gradskih restorana Pod Volat gdje su svi uživali u podgoričkim specijalitetima poput japraka i podgoričkih popeka. Grupa je posjetila i vinski podrum Šipčanik i uživala u degustaciji vina.
sa-izleta-podgoricom2Danas će, u velikoj Sali KIC-a Budo Tomović, u 12 i u 20 sati, biti odigrana predstava „Maksimka i Galinka” Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine.

Predstava ,,Karađoz"

Predstava ,,Karađoz”

U okviru pratećeg programa Festivaladanas su na programu dvije radionice za djecu: „Karađoz za djecu“ koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i „Lutkarski kutak“ pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.
Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, u sali DODEST, u 12 i u 18 sati biće odigrana predstava „Priče s koljena na koljeno i ekologija”, Lutkarskog teatra La cucaracha iz Meksika. Istog dana u velikoj Sali KIC-a. u čast nagrađenih biće odigrana predstava „Dobri zloćko”, Gradskog pozorišta Podgorica, a u 21 sat će biti održano proglašenje nagrada i zatvaranje Festivala.
Kao i svake godine, ulaz je SLOBODAN, a publika ulaznice (koje garantuju mjesto) može da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Ne postoji mogućnost rezervacije.

Predstava ,,Kad je sve bilo zeleno"

Predstava ,,Kad je sve bilo zeleno”

Za vrijeme trajanja Festivala, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, postavljena je izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom „Jastuk za mrave“. Izložba je otvorena za posjetioce u terminu od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca, a trajaće do zatvaranja Festivala.

This slideshow requires JavaScript.


O ovogodišnjim nagradama Festivala odlučuje međunarodni stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica.
Osim stručnog, postoji i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. Ove godine u dječjem žiriju su: Novak Nikolić – predsjednik, Mara Đaletić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić, Mia Vojvodić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Nikola Grudić, Dušan Šoškić i Ognjen Novosel.
Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagrada najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi naziv Dragan Radulović, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

kud duga