KULTURA SLAJDER

KULTURNA BAŠTINA – RIZNICA GRADOVA: Brskovo je u fokusu Mojkovca

capture3-1

Brskovo (Foto: Polimski muzej)

Imajući u vidu bogatu kulturnu baštinu Mojkovca, Ministarstvo kulture u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva radi njenog unaprijeđenja, sa posebnim ciljem afirmacije bogatog kulturnog naslijeđa ove opštine. Ministarstvo je podržalo realizaciju višegodišnjeg projekta koji se odnosi na srednjevjekovni rudnik Brskovo kod Mojkovca. Ministarstvo je ove godine izdvojilo 10.000 eura za konzervatorski projekat  i sprovođenje konzervatorskih mjera na zidovima kule i dijelu bedema koji su otkriveni prilikom arheoloških i konzervatorskih istraživanja sprovedenih tokom 2014-15. godine.

capture2-2

Brskovo (Foto: Polimski muzej)

Ministarstvo kulture je i u prethodnom periodu podržavalo realizaciju višegodišnjeg projekta „Sistematska arheološka i konzervatorska istraživanja utvrđenja Brskovo kod Mojkovca“. Kroz istraživanja koja su sprovedena 2015. godine, otkriveni su zidovi kule i dijela bedema, koje je bilo neophodno konzervatorski tretirati.  capture3-2

Kulturna dobra

Bogatu kulturnu baštinu Mojkovca čine nepokretna i nematerijalna dobra, od čega valorizovani segment kulturne baštine predstavljaju nepokretna kulturna dobra koja imaju izuzetnu vrijednost.

Projekat popisa nematerijalne kulturne baštine, koji je sproveden 2012. godine, pokazao je da se na teritoriji Mojkovca nalazi 14 preliminarno popisanih elemenata, a da dio od toga zavrijeđuje status nematerijalno kulturno dobro, poput predanja o Rušovom viru, tradicionalne izrade predmeta od drveta (badnja za džibru, kutije za duvan, lučca za čaktar…).

Nepokretna kulturna dobra

Na teritoriji Opštine Mojkovac ima 11 nepokretnih kulturnih dobara i to:

  1. Manastir Dobrilovina
  2. Rodna kuća Vuka Kovijanića (Podbišće)
  3. Partizansko groblje (Podbišće)
  4. Spomen-česma sa spomen-pločom (Gojakovići)
  5. Spomenik (Rudnica)
  6. Spomen-piramida (Krstac)
  7. Spomen-piramida (Stevanovac)
  8. Spomen-ploča u znak sjećanja na formiranje prve udarne čete i prvog Narodno oslobodilačkog odbora na području sadašnje opštine Mojkovac
  9. Spomen-ploča u znak sjećanja na prve borbe jula 1941 godine
  10. Spomen-ploča (Most na Tari)
  11. Spomen-ploča (Podbišće)

This slideshow requires JavaScript.

Revalorizacija

Za sva kulturna dobra urađeni su elaborati, koji sadrže detaljan opis sprovedenih aktivnosti, kao režim i mjere zaštite kulturnih dobara. Projekat je implementiralo Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara u saradnji sa svim nacionalnim i lokanim institucijama iz oblasti kulturne baštine,  kao i državnim i lokalnim organima uprave. Ukupna sredstva za izradu elaborata su 3.800 eura.

U proteklom periodu Ministarstvo kulture je bilo nosilac posla, finansiralo i sufinansiralo brojne projekate iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa teritorije Opštine Mojkovac, koji su realizovani ili je njihova implementacija u toku. Podsjetićemo na neke od njih.

Kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara koji se uspješno implementira od 2012. godine, realizovani su brojni projekti na teritoriji opštine.  Tako je 2014. opredijeljeno 18.000 eura za arheološka i konzervatorska istraživanja srednjevjekovnog rudnika Brskovo. Godinu kasnije finansijski najvrijedniji projekat odnosio na sanaciju Spomenika posvećenog poginulim junacima Mojkovačke bitke za šta je Ministarstvo obezbijedilo 20.000 eura. Takođe u 2015. izrađen je konzervatorski projekat  i sprovedene konzervatorske mjere  na kulturnom dobru  Partizansko groblje za šta je izdvojeno 10.000 eura.

Ustanove

Javna ustanova Centar za kulturu je kompleksna ustanova, koja pored ostalih, obavlja i bibliotečku djelatnost. Osnivač ustanove je Opština, a Biblioteka ima dva zaposlena.

Ministarstvo kulture je nakon donošenja seta zakona iz oblasti kulturne baštine, imalo brojne aktivnosti u cilju njihove potpune implementacije, a naročito u pogledu sprovođenja  Zakona o muzejskoj djelatnosti i Zakona o bibliotečkoj djelatnosti, kojima je propisano da se javne opštineske ustanove za obavljanje muzejske, odnosno bibliotečke djelatnosti obavljaju u okviru samostalnih javnih ustanova. Opština nije do sada implementirala navedene zakonske odredbe. Cijeneći da Narodna biblioteka obavlja djelatnost za potrebe građana, na području za koje je osnovana, obezbjeđujući im jednake uslove za opšte kulturno brazovanje i informisanje, Ministarstvo kulture će u kontinuitetu  pružati podršku za projekte koji su od javnog interesa, a čiji je cilj unaprijeđenje kulturne baštine mojkovačke opštine.

 

One Response to KULTURNA BAŠTINA – RIZNICA GRADOVA: Brskovo je u fokusu Mojkovca