ART PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Otvorena izložba radova Andrije Krstulovića

dsc_1181Juče je u Ministarstvu kulture otvorena retrospektivna izložba skulptura i crteža hrvatskog umjetnika Andrije Krstulovića. Izložbu je otvorila generalna direktorka Direktorata za kulturno i umjetničko stvaralaštvo, Dragica Milić.

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a na inicijativu Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Kotor i Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split.

dsc_1172

Direktorka Milić kazala je na otvaranju da je Andrija Krstulović, uz hrvatsku, takođe dio crnogorske istorije umjetnosti, pa je zato sasvim prirodno da se ovaj kulturni događaj upriliči u Crnoj Gori, zemlji među čijim se najvećim simbolima nacionalne kulture nalaze i djela koja je Krstulović stvarao.

– Ako u crnogorsko-hrvatskim relacijama tražimo najčvršće veze, onda su to svakako kulturne. Kultura je prostor koji je ujedinio duh ova dva naroda, razvijao međusobno razumijevanje i pokazivao našu bliskost. Tom prostoru pripada i Andrija Krstulović – rekla je Milić, dodavši da će ime ovog umjetnika ostati upamćeno u crnogorskoj istoriji umjetnosti.

Na otvaranju je govorila i Danijela Vulović u ime HGD-a, Branka Bezić Filipović u ime HMI, Split, te Vesna Vičević u ime Matice crnogorske.

dsc_1184

U pratećem dijelu programa nastupio je dječji mandolinski orkestar HGDCG ,,Tripo Tomas” iz Kotora, a prikazan je i film o životu vajara Andrije Krstulovića.

Izložba ,,Prizori zaustavljeni u vremenu” omaž je čuvenom vajarskom majstoru iz Splita, Andriji Krstuloviću, među čijim najznačajnijim radovima su i skulptura Petra II Petrovića Njegoša i Karijatide na Lovćenu

kud duga