SLAJDER ZDRAVLJE

ČETIRI STUDENTA IZ RUSIJE NA PRAKSI U ORDINACIJI ,,APOLONIA”: Stomatologija vam je dobro razvijena

dr.Rasovic_razmjena-studenata_02

U stomatološkoj ordinaciji ,,Apolonia“ smo na praksi mjesec dana i danas se vraćamo u Rusiju. Dobro je što ste došli, da vam ispričamo utiske, kazalo je četvoro studenata za MNE magazin.

Dok se u ordinaciji u centru Podgorice smjenjuju pacijenti, student na Medicinskom fakultetu Timur Basyrov iz grada Ufa nam priča zašto je odlučio da odradi praksu baš u Crnoj Gori. Na raspolaganju im je, osim naše zemlje, bila Njemačka i Poljska.

Znanje

-Znamo da je stomatologija ovdje razvijena na dobrom nivou. U ovoj ordinaciji sam od doktora naučio mnogo korisnih stvari. Pratio sam neke procese iz hirurgije i nemam zamjerku. Posebno me je oduševila komunikacija doktora sa nama, ta želja da nam prenesu znanje – kaže Tim posmatrajući svoje kolege.

Njegova koleginica Alfia Gaybadulina se saglasila sa njim, ali mu je potom sugerisala da pomene i njihove utiske o Crnoj Gori.

-Obišli smo dosta gradova. Divan vam je Žabljak, Kotor, Tivat, Budva, Ulcinj. I narod je ljubazan, kao što su i Rusi – kaže Tim uz osmijeh.

dr.Rasovic_razmjena-studenata

Naš razgovor je potom prekinut, jer su ga doktori pozvali da isprati jednu intervenciju u ordinaciji. Tim stavlja masku, uzima rukavice i odlazi. Alfia je, uz osmijeh, prokomentarisala da je raspoložena da nastavi priču sa nama.

I ona kaže da su je, poput Tima, u ordinaciji najviše zanimale intervencije koje se tiču hirurgije. Naučila je, kaže, dosta toga, a samo za mjesec dana.

-Studenti koji su iz Rusije bili ovdje prošle godine prezadovoljni su. Baš smo pričali sa njima – kaže Alfia.

Ona je zadovoljna što su uz praksu imali vremena i da obiđu i upoznaju našu zemlju. Oduševljena je, kako kaže, našim voćem koje je preukusno. Izdvaja borovnice, jagode, grožđe.

-I cijene u Podgorici su veoma pristupačne. I meso vam je ukusno i supe su vam dobre – kazali su studenti.

I doktor zadovoljan

Doktor Branko Rašović, spec. oralne hirurgije i vlasnik ordinacije ,,Apolonia” priča da je zadovoljan ekipom. Ovo je, precizirao je on, treći put da su primili na praksu studente iz inostranstva, a do sada ih je najviše bilo iz Rusije, Češke.

dr.Rasovic_razmjena-studenata_01

-Iskustvo sa sudentima je i za mene zanačajno, jer preuzimam ulogu nekoga ko želi da im prenese određena znanja. Njima je uvijek interesantno da vide nešto atraktivno, nešto veliko što nemaju prilike da vide kao studenti baš često, a kasnije ni u praksi – kaže on.

Riječ je, kako je precizirao, o intervencijama velikih cista, komplikovane hirurgije nad umnjacima ili implantologije koju obavljaju u ordinaciji više od 15 godina.

-Drago mi je što su izabrali moju ordinaciju, jer imam šta da pokažem – uvjeren je doktor.

Ovi studenti iz Rusije su, prema njegovim riječima, bili zainteresovani, a to su pokazivali i kroz postavljanje raznih pitanja dok su obavljali određene intervencije.

-Čini mi se da će otići s nekim iskustvom. Kad će moći to da primjene…kao u svemu, kad rano pročitaš knjigu ne stigne ti mudrost, ona se nekad pojavi tek poslije deset godina – kaže naš sagovornik uz osmijeh.

Ordinacija doktora Rašovića postoji  20 godina. On kaže da priprema novu, savremeniju u sklopu koje će uključiti maksiofacijalnu hirurgiju, kao i estetske korekcije na licu.

dr.Rasovic_razmjena-studenata_03

Doktor Rašović ističe da su njegova vrata otvorena stažerima, kao i studentima, naravno. Novu ordinaciju će dijelom prilagoditi za edukaciju, gdje će se obavljati razni kursevi i seminari.

Četiri studenta iz Rusije ubrzo napuštaju njegovu ordinaciju, a doktor smatra da bi sve to moglo da bude bolje organizovano.

-Da svi koji dolaze kažu šta žele da nauče kako bi se u obrazloženju objasnilo poslije šta su vidjeli, pa da se kao u radnoj knjižici opiše sve fino, a  ne da bude samo puki sertifikat koji bi potvrdio da su oni bili ovdje mjesec dana i da su naučili. Mogli bi da budemo precizniji i da ističemo šta su sve to oni radili – priča Rašović.

Branko-Rasovic_1

On kaže da će se potruditi da sa organizatorom poboljša ovaj segment.

Izvršni direktor Preventivno-edukativnog centra Podgorica dr Mirko Mikić kaže za naš portal da ovaj centar, odnosno Udruženje doktora i studenata biomedicinskih nauka Crne Gore u saradnji sa Crnogorskim komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine i pojedinim privatnim stomatološkim ordinacijama već treću godinu za redom, realizuje  projekat međunarodne saradnje doktora i studenata stomatologije  ,,Summer dental practice”. On kaže da su u skladu sa njihovim ciljevima koji  se odnose na razvoj zdravstvenog i turističkog sistema Crne Gore kroz međunarodnu saradnju privatne stomatološke ordinacije  bile domaćini studentima i mladim doktorima stomatologije iz inostranstva, najviše iz Rusije i Republike Češke na stručnoj praksi, a tokom jula i avgusta 2016 godine.

MirkoM

– U Podgorici je ove godine boravilo oko 40 studenta i mladih ljekara – rekao je on.

On smatra da je uspješnoj primjeni projekta ljetnje prakse u Podgorici ove i prethodnih godina doprinijela stručnost doktora stomatologije koji su obavljali mentorstvo u savremeno opremljenim ordinacijama što rezultira  pozicioniranjem Crne Gore na mapi svjetskih centara za razmjenu iskustava iz stomatološke oblasti.

-Od iduće godine u Podgorici tokom jula i avgusta očekujemo još više učesnika projekta iz inostranstva  što će  doprinijeti promociji zdravstvenih i turističkih potencijala Crne Gore – kazao je Mikić.

Studenti iz Rusije su spremni za povratak. Kazali su nam da će opet doći u Crnu Goru, jer nijesu stigli da obiđu sve naše gradove. S.Đ.