ART SLAJDER

MINISTARSTVO KULTURE: Još nije dostavljena nijedna aplikacija za crnogorskog kandidata za ,,Oskara”

 

Foto: oscars.go.com

Foto: oscars.go.com

– Ministarstvo kulture uputilo je 26. jula poziv domaćim filmskim producentima da prijave dugometražni igrani film za izbor nacionalnog crnogorskog kandidata za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2016. godini. Poziv je otvoren do 15. septembra, tako da ćemo nakon tog datuma biti u prilici da saopštimo broj prijavljenih filmova, budući da Ministarstvu  još  nije dostavljena nijedna aplikacija – rekao je za MNE magazin savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture Ilija Subotić.

 

Ilija-Subotic

Ilija Subotić

Za potrebe odabira crnogorskog kandidata, dodaje Subotić, Ministarstvo kulture, shodno pravilima procesa, imenovalo je sedmočlanu Selekcionu komisiju iz reda afirmisanih crnogorskih umjetnika i stručnjaka u oblasti kinematografije.
– Sastav komisije je potvrđen od strane Američke filmske akademije, ali u ovoj fazi nije praksa da javno objavljujemo njihova imena. Nakon 15. septembra, odnosno zatvaranja ovog poziva, biće organizovan sastanak Selekcione komisije, koja će u slučaju da producenti prijave svoje filmove najprije cijeniti ispunjenost formalno-pravnih uslova, a potom umjetnički i produkcioni kvalitet ostvarenja – kaže Subotić za naš portal.
Rezultati poziva i sastav Selekcione komisije biće javno objavljeni do kraja septembra.

Foto: oscars.go.com

Foto: oscars.go.com

On je podsjetio da pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je:

– Film prvo javno prikazan u zemlji koja ga prijavljuje u periodu između 1. oktobra 2015. i 30. septembra 2016. godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu (zarad profita producenta i prikazivača) sedam dana u kontinuitetu. (Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće);

– Tokom prikazivanja film reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način;
– Film snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori;
– Producent u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima (honorari, porezi, doprinosi, itd), što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata, …

Cjelokupan tekst poziva dostupan je na sajtu Ministarstva kulture:

http://www.mku.gov.me/vijesti/163630/Prijavljivanje-za-89-nagradu-Oskar-u-kategoriji-Najbolji-strani-film.html

Podsjetimo, Hrvatska i Bosna i Hercegovina objavile su imena kandidata koji će predstavljati njihovu zemlju na 89-oj dodjeli ,,Oskara” u kategoriji Najbolji strani film. Za Hrvatsku je to Zrinko Ogresta s ostvarenjem ,,S one strane”, a za BiH drugi put Danis Tanović s filmom ,,Smrt u Sarajevu”.

B. Radonjić

kud duga