ART SLAJDER

DRUGO VEČE ,,BEDEM FESTA”: Bakljade, energični nastupi, jazavac, prosidba i tuča

DSC_0177Drugo veče ,,Bedem festa” proteklo je u numerama tvrdog zvuka.
From another motherKo nije bio na nastupu prvog benda, zagrebačkog ,,From another mother”, taj ne zna šta je propustio. Momci su donijeli nevjerovatnu energiju i za malobrojnu, ali odabranu publiku, u kojoj je bio i njihov prijatelj iz Čilea, priredili pravu žurku sa autorskim numerama na engleskom jeziku. Uživali su članovi benda na sceni i to prenijeli na sve posjetioce. Bili smo svjedoci šutke koja je uključivala samo jednu osobu, a da momak u šutki ne bude usamljen postarao se gitarista Braco koji je preskočio ogradu i pridružio mu se.
– Bilo nam je baš super. Gledam publiku, ne vidi se kraj, ja rukama, oni za mnom, prosto je genijalno. Imali smo prajm tajm termin. Falilo nam je par pedala. Mi smo u principu zadovoljni – prenio je Braco utiske sa nastupa.
To neće biti jedini put da se neko iz benda te večeri preseli u publiku. Isto je uradila prateća vokalistkinja  ,,E-play”-a Kristina Jovanović Kika kada je njena grupa pozvana na bis.
Degeneza,,Degeneza” je nakon sastava ,,From another mother” takođe pružila energičan nastup pun tvrdog zvuka.
Nezni DaliborVeče je bilo puno zanimljivih detalja sa koncerata, pa oni nisu izostali i u trećem nastupu programa. Pri kraju nastupa sastava ,,Nežni Dalibor” iz publike je donesen jazavac i postavljen na binu, dok je pjevač Ivica Marković dobio primamljivu ponudu.
– Ivice, ożeni me, molim te! – uzviknula je djevojka iz prvog reda.
Stigao je ubrzo i odgovor: ,,Tako je! To je dobar naziv za bend ,,Ivice, oženi me””, rekao je basista Ljubomir Vučković.
aerodrom,,Aerodrom” je pokazao zašto se njihova muzika i nakon skoro 40 godina sluša. U izvrsnom nastupu sa publikom su pjevali ,,A do Splita pet”, dok im se na bini pridružio direktor Festivala Petar Šundić u pjesmi ,,Tvoje lice”.
– Ovo izvođenje bilo je dogovoreno prije pet mjeseci. Ovo je bilo bez ikakve probe. Petre, ti si čudo! – poručio je Jurica Pađen na kraju Šundiću.
DSC_0052Za sve divljakuše kojih je, sudeći po vrisku na pitanje ,,Da li ima divljakuša u publici?”, bilo poprilično, otpjevana je istoimena numera. Odsvirani su i odlični instrumentali ,,Hell's bells” i ,,Prijateljska vatra” sa Pađenovog solo ,,All stars” albuma.
– Prijehavši u Nikšić zadovoljstva svega rad na djevojku iz Nikšića naletio sam tad – čuli su se dobro poznati stihovi Azrine ,,Usne vrele Višnje” u izmijenjenim nazivima gradova, što je oduševilo publiku.
Na ljepotu Nikšićanki nije ostao imun ni Jurica Pađen.
Publika je pjevala iz sveg glasa i numere ,,Fratello”, ,,Običnu ljubavnu pjesmu”, ,,Šta da radim”, ,,Stavi pravu stvar na pravo mjesto” i ,,Šta si u kavu stavila”.
E PlayBaklje su se sa bedema vijorile prilikom nastupa sastava ,,E-play” čiji je koncert takođe obilovao tvrdim zvukom i koji je publika na ispunjenom bedemu odlično prihvatila.
lakaLaka i njegova sestra Mirela sa bendom pružili su izvrstan nastup pun nevjerovatne pozitivne energije i humora između pjesama.
– Bosnia and Herzegovina, 12 points – najavio je Laka ovim riječima numeru ,,Pokušaj”.
Publika je sjajno odreagovala pjevajući pa ih je Laka nakon pjesme pitao je li ih toliko glasalo za njega na Evroviziji i rekao da im duguje svima po euro za poruku kojom su dali svoj glas kada je on nastupao.
Najbolje je primljena pjesma ,,Brko” u kojoj je ženski dio publike pjevao refren, dok je Šundiću Laka posvetio pjesmu ,,Ja sam mo'ro”.
alex kelman,,Alex Kelman” iz Sibira nastupili su na Bedemu drugi put u zanimljivom setu.
frenkiTuča koja je izbila u publici prije nastupa hip hopera Frenkija prijetila je da ga odloži za neko bolje, smirenije vrijeme, ali Frenki se sa Kontrom i DJ Soulom popeo na scenu i oduševio publiku. Već od prve pjesme ruke su bile podignute, kao i baklja, a grla prisutnih spremna za repovanje. Bio je to sjajan nastup za kraj druge večeri ,,Bedem festa”.

This slideshow requires JavaScript.


Večeras slijedi zatvaranje, a nastupiće ,,Tight grips” (19 h), ,,Drugi način” (19.40 h), ,,Škrtice” (21.30 h), ,,Šank” (22.50 h) i ,,Zoster” (ponoć).
Tekst i foto: B.R.

kud duga