MODA PREPORUKA

FRANCUSKA ŽALI ZA NACIONALNOM IKONOM: Preminula dizajnerka Sonja Rikijel

Sonia_RykielFrancuska modna dizajnerka Sonja Rikijel umrla je u 86. godini, objavili su danas iz kancelarije francuskog predsjednika predsjednika Fransoe Olanda i dizajnerkina kćerka.

– Sonja Rikijel bila je slobodnog duha, pionir koji je prokrčio vlastiti put – navodi se u izjavi iz  kancelarije francuskog predsjednika

– Ona nije bila inovativna samo u modi, već i u stavu i načinu života i ženama je ponudila slobodu kretanja – dodaje se.

SONIA+RYKIEL+Catwalk+3bD683epSqJl

Jedan od najupečatljivijih modela Sonje Rikijel

Natali Rikijel, umjetnička direktorka modne linije Rikijel, rekla je: ,,Moja majka umrla je oko 5 ujutro u svom pariškom domu od posljedica Parkinsove bolesti”.

Jedna od najistaknutijih modnih dizajnera koja je prozvana ,,kraljicom pletiva” otvorila je svoj prvi butik 1968. godine.

Njena se karijera razvila u jeku protesta mladih 60-ih dizajnom u kojem je zamijenila staromodna odijela opuštenom odjećom, a pletivo prugastog uzorka postao je njen zaštitni znak. Riđokosa dizajnerka je bila nacionalna ikona ovjenčana brojnim počastima. Ona je takođe autorka devet knjiga i žena čija prisutnost dosljedno utiče na francusku društvenu i kulturnu scenu.

RTXK2BP