ART PREPORUKA

OPROŠTAJ OD MIRE STUPICE: Zbogom, velika gospođo!

fX2ktkqTURBXy8yMmYzYTQ2ZDhjZDgwMjAxZjU0YTNlMjQ0MDNlMjIwZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgADanas je u 14 sati na Novom groblju u Beogradu kremirana srpska glumica Mira Stupica. Bila je njena želja da počiva pored supruga Bojana Stupice i prije smrti tražila je da njenu urnu polože pored njegove, piše Blic.rs.
pKaktkqTURBXy82MDY1YzczMmZiMjVlZjhlMTE0ZjdjMDUwNGIxODc1Mi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgAOpelo je počelo u 13.30 sati, a na posljednji ispraćaj od velikanke jugoslovenskog glumišta došli su bratanac Srđan Žika Todorović sa maćehom Karolinom, Nikola Đuričko, Vojislav Brajović, Branimir Brstina, Tihomir Stanić, Dejan Mijač, Gorčin Stojanović, Bora Dugić i drugi.
opelo_1000x0– Ja se zaista osjećam veoma ožalošćeno i jedno hoću da kažem, da Mira Stupica je umrla u 93. godini potpuno svjesna i života i smrti i potpuno svjesna svega. Nije umrla kao udaljena od realnosti i udaljena od svojih znanja i od svojih osjećanja. Naprotiv, ona je bila spremna i rekla je: ,,Ja sam živjela kako sam htjela, živjela sam bogato, imala sam siguran, veliki, zanimljiv život i neće mi smrt doći kao olakšanje nego kao jedno novo iskustvo“ – rekla je prije nekoliko dana režiserka Vida Ognjenović za svoju veliku prijateljicu u razgovoru za MNE magazin.
EbJktkqTURBXy83YzMzM2FmMjI5N2M3ZDQyZDM2ZWUyMTM4ZTVlMGMyOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgAMira Stupica, pored uloga u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u kojem je bila od osnivanja, zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, beogradskom Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru, ostavila trag i u Crnogorskom narodnom pozorištu rolom Princeze Ksenije u ,,Princezi Kseniji od Crne Gore”.
oxBktkqTURBXy8zMjRiZmIxYjE0YmE5ZDAxYjEzMGY4MWUwNGIzYTZjZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgARođena je u Gnjilanu 17. avgusta 1923. godine. Od Dorine u ,,Tartifu”, Nastasje Filipovne u ,,Idiotu”, baronice Kasteli u ,,Gospodi Glembajevima”, Vasilise u ,,Na dnu”, Generalice u ,,Večeras improvizujemo”, Glorije u ,,Gloriji”, Petrunjele u ,,Dundu Maroju”, pa do učiteljice u ,,Sedam i po”, ostaće upamćena kao jedna od najvećih glumica sa prostora bivše Jugoslavije. Objavila je i knjigu ,,Šaka soli”.
bNVktkqTURBXy8xOTU4ZmU2ODkxMjA5MTczOTRjYmQ2YzBmMDZhMTAyMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgAPreminula je 19. avgusta u 93. godini nakon operacije od moždanog udara u domu za stara lica u Zemunu.
Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.
B.R.
Foto: Ljubomir Tozev / RAS Srbija

kud duga