ART PREPORUKA

ZORAN PREDIN: Muzika je danas biznis i zabava

DSC_0018,,Lačni franz”, predvođen velikanom Zoranom Predinom, premijerno je nastupio u Crnoj Gori upravo na ,,Lake fest”-u.

Kraj Krupačkog jezera pjevao je sa publikom svoje vanvremenske pjesme, a pratio ga je odlični sastav mladih muzičara.
Pored novog albuma ,,Svako dobro”, koji bi trebalo da bude objavljen na jesen, ,,Lačni franz” je dao svoj doprinos na izdanju ,,Za tebe – a tribute to KUD Idijoti” koje će biti u prodaji od 14. oktobra, na dan obilježavanja četiri godine od smrti Branka Črnca Tuste.
O svemu tome, kao i muzici danas sa Zoranom Predinom razgovarali smo nakon sinoćnjeg nastupa na ,,Lake fest”-u.
Kakvi su utisci sa ,,Lake fest”-a?
– Možda smo trebali malo kasnije nastupiti, ali šta je tu je. Meni se uvijek sviđa da nastupam kada se dan pretvori u noć. To ljude probudi, malo im otvori u duši prozore i danas se, mislim, to dobro pokazalo.
Ako ste pravili albume osamdesetih u vrijeme propadanja socijalizma, kako je danas praviti album ,,Svako dobro”?
– Puno teže. Danas muzika nema takvu ulogu u društvenom životu kao u osamdesetima, danas više ne prenosi ideje već je u većini biznis i zabava. Mi se trudimo. Plašim se da je nekoliko generacija raslo uz muziku bez slušanja tekstova, ali danas su tu neki novi klinci koji su apsolutno na našem nivou i zbog toga sam oživio bend ,,Lačni franz”, skupio ga sa ovim mladićima i to vrlo dobro funkcioniše.
Kako komentarišete to da su i danas pjesme ,,Lačnog franza” aktuelne?
– Dobre su, kvalitetne, iznad vremena su.
,,Lačni franz” učestvuje na albumu ,,Za tebe – a tribute to KUD Idijoti”. Kako je uticao Branko Crnec Tusta na Vas i ,,Lačni franz”?
– Mi smo bili srodne duše u najbolja vremena Susretali smo se po benzinskim pumpama, nekim kafanama, stanicama i na binama širom Jugoslavije. Nama je velika čast da smo mogli napraviti svoju verziju njihove ,,Ja sjećam se”. Mada je to i ,,Dubioza” prije par godina pravila na svoj način, mi smo ipak našli nešto svoje i obradili tu pjesmu na velikom i visokom nivou.
Razgovarala i foto: Bojana Radonjić

kud duga