ART PREPORUKA

SPUŠTENA ZAVJESA NA MONTENEGRO FILM FESTIVAL: ,,Milan Žmukić” za Ljubišu Samardžića

ljubisa-samardzic-photo-1200x480Svečanom dodjelom nagrada za najbolja ostvarenja u svim segmentima filmskog stvaralaštva, projekcijom dva filma izvan konkurencije, ,,Život je truba” i ,,Chavalier” spuštena je zavjesa na XXX jubilarni Filmski festival Herceg Novi Montenegro film festival.

Povodom 30-godišnjice festivala Direkcija je odlučila da ove godine dodijeli dvije nagrade „Milan Žmukić“, ustanovljenu po osnivaču festivala. Nagrada je prve večeri festivala primio glumac Mustafa Nadarevića, a na završetku jedan od najvećih filmskih glumaca jugoslovenskih prostora Ljubiša Samardžić. Nagradu mu je uručio direktor festivala Zoran Živković.

filmski-ljubisa-samardzic2-640x360

Ljubiša Samardžić je najnagrađivaniji glumac u Puli, sa više od 100 glavnih uloga u najznačajnijim filmovima, nosilac je glavnih rola u nezaboravnim serijama „Vruć vetar“ i „Kuda idu divlje svinje“, producent i reditelj nove srpske kinematografije, reditelj filmova koji su obilježili kraj devedestih godina „Nebeska udica“, ,,Nataša“, „Jesen stiže dunjo moja“… Posvećenik filma Ljubiša Samardžić pozdravljen je ovacijama publike sinoć na Kanli Kuli.

– Sa velikim poštovanjem sam prihvatio da dođem na festival, jer smatram da je on bio izuzetno uspješna stanica u mojim kreacijama. Ponosim se što sam dobio nagradu „Milan Žmukić“. Dugujem veliku zahvalnost svima i kolegama kojih više nema i koji su ostavili traga u mom stvaralaštvu. Sve nas je manje, nažalost. Reditelje neću da spominjem, jer smatram da im zaista dugujem svoj stvaralački život, ali dugujem zahvalnost svima koji su vjerovali u moje djelo. Hoću da se u vaše ime i u ime moje supruge Mire, zahvalim i svim kolegama koji su večeras ovdje. Pred njima je budućnost, a ja sam sve svoje nagrade, ,,Zlatne arene”, ,,Zlatnog lava”, ,,Zlatne mimoze”…. poklonio Jugoslovenskoj kinoteci. Tako da će i ova nagrada biti dio mog stvaralaštva. Svim ovim mladim ljudima srećna stvaralačka budućnost – poručio je Samardžić.

filmski-nagrade-4-640x384O ostalim nagarđenima smo već pisali, a sa sinoćnje ceremonije još po neki detalji. Zlatna mimoza za režiju pripala je reditelju Daliboru Mataniću za film ,,Zvizdan”. U ime njega nagradu je primio Stevan Dukić, srpski koproducent filma ,,Zvizdan”, koji je podsjetio da je film nastao kao koprodukcija Hrvatske, Srbije i Slovenije.

– Nekoliko najupsješnijih filmova koji su proizvedeni u regionu bivše Jugoslavije nastali su upravo koprodukcionom saradnjom. I to izvanrednom saradnjom koja pokazuje dvije stvari: prvo, da ovaj kinematografski prostor može da bude uspješan ukoliko sarađuje i drugo da to rezultira vrhunskim kvalitetom filmova i posljedično nagradama – kazao je Dukić.

Primajući Grand prix Veliku Zlatnu mimozu u ime reditelja filma „S one strane“, reditelja Zrinka Ogreste, Maja Vukić je kazala:

– Drago mi je da je ovaj film još jednom pokazao da poruka prelazi sa platna i da ljudska emocija nema stranu.

Nagrada ,,Živko Nikolić” dodijeljena je Mirjani Karanović, ali u njenom odsustvu primila je Isidora Simonović. Uručio je sin Živka Nikolića, reditelj Petar Nikolić. On je kao posvetu Živku Nikoliću i dobitnici nagrade pročitao pjesmu „Pismo moru“, koju je napisiao Živko davne 1966. godine u Begradu. To je bilo prvo javno i dirljivo izvođenje stihova Živka Nikolića.

Tokom prvih sedam dana avgusta u selekciji igranog dugometražnog filma, dokumentarnog filma, studentskoj selekciji i reviji filmova nagrađenih na evropskim festivalima prikazano je 80 ostvarenja. Vidjelo ih je više od 12.000 gledalaca na Kanli Kuli, Trgu Mića Pavlovića, bašti Kuće Iva Andrića i na Forte Mare.

– Naš festival obara sopstvene rekorde i visoko se pozicionira u kontekstu regionalnih festivala. Vraća festival publici i publiku filmu – poručio je sa završne večeri glumac Momčilo Otašević, promoter festivala.

Nije riječ samo o kvantitetu nego i kvalitetu, dodala je glumica Jelena Nenezić-Rakočević, koja je sa Otaševićem vodila finalnu noć festivala.
– Artističko umjeće, društveni angažman, hrabro i često bolno zaranjanje naše stvarnosti, su kreativni argumenti hercegnovskog festivala, filmova koji su selekcionisani za jubilarne takmičarske selekcije – rekla je Nenezić-Rakočević.

 

Iza novskog festivala i ovoga puta su bili su grad, Ministarstvo kulture i nadasve filmski umjetnici.
Izvor: Radio Jadran

kud duga