PREPORUKA ZDRAVLJE

POVEĆANA POTROŠNJA LJEKOVA: Za šest mjeseci 11 miliona eura

tablete

Javnim zdravstvenim ustanovama u prvih šest mjeseci ove godine isporučeno je ljekova i medicinskog materijala (zavoji, vata, igle, špricevi…) u vrijednosti od 10,99 miliona eura, dok je za isti period 2015. taj iznos bio 9,63 miliona, kazali su iz Montefarma.

Iz apotekarske ustanove navode da je za pola godine u 2016. realizovano 2.078.212 recepata, odnosno da su građani podigli ljekove koji su ukupno koštali 10,07 miliona eura, dok je lani za isti period izdato 1.939.560 recepata, koji su po nabavnoj cijeni iznosili 8,81 miliona.

Iako podaci govore da je došlo do porasta potrošnje ljekova i medicinskog materijala u odnosu na prošlu godinu, u Montefarmu tvrde da nije realno porediti trošak za medikamente koji su građanima izdati posredstvom recepata. Kao objašnjenje u ovom slučaju navode to što je 2015. bila opšta nestašica ljekova, pa je i potrošnja samim tim bila manja.

-Poređenje izdataka za ljekove izdate građanima posredstvom recepta u 2016. godini u odnosu na 2015. nije realno iz više razloga. Prošlu godinu pratile su nestašice ljekova, nedostatak finansijskih sredstava, kašnjenje u raspisivanju tendera, dok su ove, sve radnje u pripremi i raspisivanju otvorenih postupaka javnih nabavki obavljene blagovremeno. Samim tim, nabavke su od početka godine kontinuirane i u tom periodu nije dolazilo do nestašica ljekova-kategorični su u Monteframu.

Podatak da je tokom prve polovine ove godine realizovano 138.652 recepta više u odnosu na isti period prošle, u ovoj apotekarskoj ustanovi tumače kao pokazatelj „da nije došlo do povećanja izdataka, već je omogućena bolja dostupnost ljekova građanima”.

 

Izvor: Pobjeda/cdm.me