ART PREPORUKA

SFF: Prvo počasno Srce Sarajeva za životno djelo De Niru će biti uručeno 12. avgusta

Foto: Brigitte Lacombe

Foto: Brigitte Lacombe

Prominenti glumac, režiser i producent Robert De Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oskar, pet puta nominovan za Oskara, nagrađen priznanjima Zlatni globus, dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji će ove godine biti održan od 12. do 20. avgusta.

– Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo. Od trenutka našeg prvog susretaprije desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film vjerujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega – rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Skorsezea ,,Taxi Driver” koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gdje će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred 3.000 filmskih zaljubljenika.

,,Taxi Driver” je ocijenjen od kritike, filmskih stvaralaca i publike jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa.

Uz ,,Taxi Driver”-a, De Niro i Skorseze snimili su osam filmova zajedno: ,,Mean Streets” (1973), ,,New York, New York” (1977), ,,Raging Bull” (1980), ,,The King of Comedy” (1983), ,,Goodfellas” (1990), ,,Cape Fear” (1991) i ,,Casino” (1995).

Istaknuti glumac će u Sarajevu, za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u razgovoru, koji će biti održan u Narodnom pozorištu, a koji će moderirati Majk Gudridž, bivši urednik prestižnog magazina ,,Screen International” i današnji izvršni direktor londonske kompanije ,,Protagonist Pictures”. Gudridž je jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala.

Posljednji De Nirovi projekti, koji su u fazi postprodukcije, su ,,The Comedian” reditelja Tejlora Hakforda i ,,Wizard of Lies” HBO-a u kojem tumači lik Bernija Medofa i potpisuje izvršnu produkciju. Sljedeći projekat u kojem ćemo ga gledati su ,,Hands of Stone” The Weinstein Company i ,,Bus 657.” Grindhouse Entertainmenta.

Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Anđelina Džoli, Benisio Del Toro, Gael Garsija Bernal, Stiv Bušemi i istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani reditelji Atom Egojan, Džafar Panahi, Majk Li, Bela Tar i Danis Tanović.

Nagradu Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i režiserka Agnès B koja je i pokrovitelj Festivala.

 

 

Izvor: sff.ba
Foto: Brigitte Lacombe

 

 

kud duga