ART PREPORUKA

MONTENEGRO FILM FESTIVAL: Gran pri za Ogrestin ,,S one strane” (video)

Foto: Radio Jadran

Foto: Radio Jadran

Žiri XXX Hercegnovskog filmskog festivala – Montenegro Film Festivala kojim je predsjedavala Varja Đukić, a činili ga još Ognjen Sviličić i Aleksandar Radunović, jednoglasno je odlučio da Gran pri – Veliku zlatnu mimozu dodijeli filmu „S one strane“ reditelja Zrinka Ogreste za suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi suočena sa najvećom pričom svog života.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio crnogorskom filmu „Ispod mosta, među stijenama“ mladog reditelja Pavla Simonovića za „nov i intrigantan pristup žanru, te izuzetno originalnu ideju čiji potencijal inspiriše“.
,,Zlatna mimoza” za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Snežani Vidović za izuzetno tumačenje Lamije u filmu „Smrt u Sarajevu“. Žiri dalje navodi kako „ulogom u ritmu scenarija, u izuzetnom partnerstvu, ona povezuje karaktere i daje ovom filmu još veću snagu“.
,,Zlatna mimoza” za najbolju mušku ulogu pripala je Izudinu Bajroviću za izuzetnu glumačku personalnost, i majstorstvo kojim je izgradio karakter Omera u filmu „Smrt u Sarajevu“.

,,Zlatna mimoza” za režiju pripala je Daliboru Mataniću za film „Zvizdan“ za, kako je rečeno, „izuzetan poetski pristup kojim kreira arhetipske tragične slike mladih ljudi, parova okovanih tjeskobam, recidivima prošlosti i vremena u kojem žive“.

,,Zlatnu mimozu” za scenario dobila je rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović za „Naša svakodnevna priča“ za „minuciozan rad na razradi karaktera i sutuacija u koji su bačeni“ u tom ostvarenju.
,,Zlatna mimoza” za kameru pripala je Erolu Zubčeviću, za maestralan i raznovrstan rad na tri filma u konkurenciji „Smrt u Sarajevu“, „Naša svakodnevna priča“ i „Dobra žena“, za koja je – u svakom pojedinačno – našao i iskazao poseban senzibilitet.
Nagrada „Živko Nikolić“ pripala je Mirjani Karanović za film „Dobra žena“ zbog „konzistentnog etičkog i umjetničkog pristupa vidljivog u cijelom njenom opusu koji je obilježen, glumačkim, scenarističkim, konačno i rediteljskim radom“.
Žiri dokumentarne selekcije filma, Gran pri Zlatna mimoza opredijelio je filmu „Nastavnik fizičkog, zlato i rijeka“ reditelja Amanbeka Ažimata, nagrada žirija pripala je ostvarenju „Veruda – pričao Bojanu“ reditelja Igora Bezinovića, a dva specijalna priznanja filmovima „Priča o ljubavi, ludilu i smrti“ autora Mihaela Bustosa Gutijeresa i „Lice Ukrajine: Audicija za Oksanu Bajul“ autorke Kiti Grin.
Žiri studentske selekcije filma, Gran pri je dodijelio filmu „Sve je više stvari koje dolaze“ rediteljke Jelene Gavrilović, specijalnu nagradu za montažu dodijelio Nataši Pantić za filmove „Put za Kujumbu“ i „Sve je više stvari koje dolaze“, dok je spececijalna nagrada za scenario pripala Borisu Grguroviću i Tisi Milić za „Svetski rekorderi“.
Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA većinom glasova pripala je filmu Simonovićevom „Ispod mosta, među stijenama“.
Izvor: Portal Analitika

kud duga