ART PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Predavanja producenata na 30. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival

FullSizeRender (2)Shodno godišnjem programu rada Deska za Kreativnu Evropu, Ministarstvo kulture organizovalo je tokom 30. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala stručna predavanja referentnih filmskih producenata Čedomira Kolara i Branislava Srdića.
Čedomir Kolar čestitao je Crnoj Gori članstvo u potprogramu MEDIA Evropske unije, ističući njegovu važnost za razvoj crnogorske kinematografije u brojnim oblastima. Tematski fokus Kolarevog predavanja bio je usmjeren na različite aspekte i međunarodne platforme za razvoj filmova, kao i načine njihovog finansiranja, dok je posebno govorio o stvaranju i uspjesima filma “Ničija zemlja”, rd. Danisa Tanovića, koji je svojevremeno dobio Zlatni globus i nagradu Oskar.

Sadržajno predavanje Branislava Srdića ticalo se upravljanja postprodukcijom. Kroz praktične primjere iz četiri i po decenije bogate karijere, te pokazatelje savremenih kretanja, Srdić je govorio o finansijskim, kadrovskim i tehničkim aspektima navedene faze proizvodnje kinematografskih djela, kao i promociji filmova.

FullSizeRender (1)

Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture i koordinator potprograma MEDIA u Crnoj Gori je istakao da se predmetnim predavanjima uspostavlja dobar kontinuitet realizacije dogadjaja pod pokroviteljstvom potprograma MEDIA EU tokom filmskog festivala, te doprinosi jačanju kadrovskih kapaciteta u oblasti domaće kinematografije. Imajući u vidu činjenicu da festival u Herceg Novom zauzima centralno mjesto filmskih susreta u državi, prirodno je, kaže Subotić, da se tokom njegovog održavanja razgovara o pitanjima od važnosti za unapređenje crnogorskog filmskog sektora u cjelini.

IMG_0744
Tokom pratećeg programa Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala promovisan je i katalog “Nova crnogorska kinematografija”. Riječ je o projektu koji su Ministarstvo kulture i Crnogorska kinoteka realizovali pod pokroviteljstvom Odbora za obilježavanje desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore. Dvojezično izdanje predstavlja svojevrstan pregled filmskog i televizijskog stvaralaštva u državi u protekloj deceniji, te koprodukcionih projekata. Realizaciju najvećeg broja predstavljenih kinematografskih djela u katalogu sufinansiralo je Ministarstvo kulture.

kud duga