MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER O INSPIRACIJI: Zbog čega je stajling naših olimpijaca za medalju

Marina-BanovicRenomirani ,,Sports Ilustrated” magazin pozabavio se defileom ekipa na sinoć otvorenoj Olimpijadi sa posebnim osvrtom na autfit sportista. Uredništvo je izabralo 30 zemalja od 206 koliko učestvuje na Olimpijskim igrama u Riju, koje su imale najljepše obučene sportiste sinoć, a u jednom dijelu glasanja, crnogorski olimpijci su izbili na prvo mjesto. Uprkos tome što su neke ekipe za stajling angažovale dizajnerske kuće Ralf Loren, Diskverd i Armani Crnogorci su bili među najstilizovanijim prema glasovima čitalaca.

Crnogorska kreatorka Marina Banović-Džuver koja se pobrinula za stajling crnogorskih reprezentativaca objasnila je za Montenegro magazin čime je bila inspirisana kada je osmišljavala njihov izgled.

– S obzirom na to da sam radila stajling za naše reprezentativce za Peking i London, onda je bilo sasvim logično da treći put uradimo nešto drugačije, a opet da se vodimo idejom i porukom koja je vrlo značajna za nas, a to je da uniforma ima neke nacionalne karakteristike. Onog momenta kad sam  prezentirala svoju ideju Olimpijskom komitetu, našli smo zajedničko rješenje, a to je da ovog puta izađemo iz bež i ledeno sivih tonova, inspirisanih našom kamenitom geografijom.  Odlučili smo se ovog puta za nijanse našeg plavog neba i mora. Nacionalni elementi, grb i amblemi su nešto kitnjastiji – smješteni na lijevoj strani, gdje je srce, da ih tu s ponosom nosimo. Zbog toga je biran amblem, da bude u toj veličini, da šalje direktno poruku odakle dolazimo – objašnjava kreatorka.

3505e5e02a3ce7701a1d030a422d577c

Cilj je, kaže ona, bio da se direktno pošalje informacija o nekim našim osobenostima, odakle dolazimo.

– U principu, ta neboplava boja je boja mora, slobode, širine i neba, a crvena boja zastave sa zlatnom. Muški princip biranja ornamenta sa džemadanom, primijenjen je i za žene i muškarce. Više je to simbol neke jačine i nečega što imamo mi na našem kostimu – kaže kreatorka.

Šeširi su ovog puta uvršteni da bi se ispoštovala zemlja domaćin.

– Panama šešir je zbog Latinske Amerike, a u skladu sa tim birana je tekstura tkanine – lan u neboplavoj boji – sve da bismo uvažili i domaćina, a opet ponijeli odavde nešto što je karakteristično naše. Zbog toga je na majici štampa džemadana,  karakteristični ornament, koji se provlači ne samo kroz moj rad, nego uopšte, kroz uniformu koja je rađena za Peking i London, i sad za Rio. Prikazali smo diskretno originalni detalj sa nacionalnog kostima – ističe Banović-Džuver. 13886355_10210767010670772_4519310532221954096_n

Trenerke su u crvenoj boji kao logična asocijacija na crnogorsku zastavu.

– I na njima su prisutni zlatni ornamenti koji su inspirisani onima sa nacionalnog kostima i zastavom. Sve je rađeno u saradnji  sa brendom ,,Lot0” koji je takođe, potpisao taj dizajn.  ,,Loto” ima kruta pravila šta proizvodi i na šta stavlja svoj znak, tako da su oni prihvatili taj dizajn. Firma ,,Sport vision”, odnosno ,,Bravera”, kao sponzor bila je uključena u ovaj proces – saopštila je kreatorka.

B. Radonjić

 

One Response to MARINA BANOVIĆ-DŽUVER O INSPIRACIJI: Zbog čega je stajling naših olimpijaca za medalju