ART PREPORUKA

TIVAT: Premijera Mladenovićeve ,,Koštane” večeras na Ljetnjoj pozornici

kostanaPremijera predstave ,,Koštana”, nastale u režiji Kokana Mladenovića, biće upriličena 5. avgusta na Ljetnjoj pozornici u Tivtu sa početkom u 21 i 30, a reprizna izvođenja su na istom mjestu 6,7,8. i 10. avgusta.

Ulogu Koštane tumačiće glumica Emina Elor. Pored nje u predstavi igraju Emir Hadzihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Andreja Kulešević, Jelena Marković. Muziku je uradio Marko Grubić, koji zajedno sa članovima svog sastava Vrooom Andrijanom Belošević i Dzamalom Al Kiswani-jem izvode numere uživo.

Emina Elor uvijek posvećena ulozi – kao zavodnica, seljančica, grčka tragetkinja… U komediji, tragediji, vodvilju, mjuziklu… prvakinja Novosadskog pozorišta – Ujvideki sinhaz, dobitnica Sterijine nagrade i dva Patakijeva prstena-najvažnije nagrade koju jedan vojvođanski glumac koji igra na mađarskom jeziku može da dobije.

„Koštana“ je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva protjerana. Palanka se uvijek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pjevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom – lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog svijeta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta.

Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju mjeru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju.

Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan),Koštana će morati da nauči kolika je cijena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.

Progonstvo je surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv jednog bića koje im je pokazalo svu laž njihove svakodnevice. Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, vidjeti svijet čulnije i uzbudljivije nego što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svijet. Koštana nema milosti prema lažnim vrijednostima koje vladaju u njenom gradu, nema razumjevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral i „stid od sramote“. Svijet oko nje se raspada i ona će pjevati na sav glas o onome što je guši i sputava. Kao i životu, na kraju komada će apsolutno biti pobjeđeno od realnog, sloboda od nužnosti.

Hadzi Toma – Emir Hadzihafizbegović , Stojan, sin mu- Emir Ćatović, Arsa,predsjednik opštine – Milan Kovačević, Mitke, brat mu- Nebojša Dugalić, Marko, vodeničar – Radoje Čupić, Salče, mati Koštanina -Aleksandra Pleskonjić Ilić, Kata, žena Hadži Tomina – Gordana Đurđević Dimić, Stana, kći Hadži Tomina- Danica Grubački, Vaska, Koca, Vela, kći Arsine – Nina Rukavina, Andreja Kulešević , Jelena Marković.

Koreograf Andreja Kulešević, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Tatjana Radišić, tekst songova Kokan Mladenović, scenski govor dr Dejan Sredojević.

Predstava je nastala u koprodikciji Centra za kulturu Tivat, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

kud duga