ART PREPORUKA

NOVI SAD: Umjetnost Damjana Hersta na jesen prvi put u Srbiji

Foto: Getty images

Foto: Getty images

Britanski umjetnik Damjan Herst prvi put će ove jeseni izlagati u Srbiji i to u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 2. septembra do 14. oktobra.

Poslije Londona, muzeja u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banjaluci i Skoplju, publika će konačno imati priliku da vidi djela jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, u okviru izložbe ,,Nova religija”.

Ovom izložbom Herst želi da natjera posjetioce da razmišljaju o religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, saopštili su u British Council-u.

– Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umjetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umjetnost za popunjavanje te praznine – izjavio je Herst povodom izložbe.

,,Novu religiju” čine 44 grafike i četiri skulpture, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od ,,Stvaranja svijeta” do ,,Strašnog suda” i okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dječjom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru.

– Istovremeno često osporavan zbog izazivanja takozvanog šok efekta svojom umjetničkom praksom, Herst se bavi iskonskim ljudskim i društvenim vrednostima, pri čemu ističe važnost umjetnosti kao primarnog duhovnog kvalitet – izjavila je direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sana Kojić Mladenov koja smatra da je važna saradnja domaćih kuća sa inostranim.

,,Nova religija” je ishod saradnje Dejmijana Hersta i istaknutog galeriste Pola Stolpera, u čijem prostoru je umetnik i izlagao.

Projekat realizuje British Council u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper.

Izvor: Tanjug