ART PREPORUKA

KIRIL DŽAJKOVSKI UOČI ,,LAKE FEST”-A: Kombinovanje etno muzike i modernih zvukova traži veliko poštovanje i pažnju

13512107_1136175256446703_2384858708857744998_nKiril Džajkovski, TK Wonder i MC Wasp publici ,,Lake fest”-a zakazali su muzičko putovanje koje počinje 12. avgusta tačno u ponoć. Stanica je jezero Krupac.
U razgovoru za portal Festivala Džajkovski kaže da su TK Wonder i MC Wasp već godinama dio projekta, te da su, u kombinaciji sa duvačima i solo violinom, idealni tim za prezentaciju materijala. Najavljuje nove pjesme, a njegovu muziku publika će imati priliku da čuje i u predstavi ,,Hamlet” režisera Aleksandra Popovskog.
LF: Nastup na ,,Lake fest”-u uključuje MC TK Wonder i MC Waspa. Koliko se nastup razlikuje kada su oni prisutni?

Kiril: TK Wonder i MC Wasp su već godinama integralni dio ovog projekta, a sa njima sarađujemo i na novim pjesmama, tako da je njihovo prisustvo na živim nastupima, u kombinaciji sa duvačima i solo violinom idealni tim za prezentaciju materijala na kojim radimo zadnjih godina.

LF: Šta se trenutno dešava u vašem taboru? Stiže li nam novi materijal?

Kiril: Osim živih nastupa i rada na novom materijalu, trenutno sarađujem sa makedonskim pozorišnim režiserom Aleksandrom Popovskim. Radimo na projektu ,,Hamlet” pri JDP-a u Beogradu. Ova savremena verzija klasičnog teksta imaće svoju premijeru krajem septembra.

LF: Bastion je definitvno jedan od pionira elektronskog zvuka na prostoru bivše Jugoslavije. Kako iz današnje perspektive gledate na taj period?

Kiril: Vrlo kreativan, spontan i produktivan period koji, nažalost, nije dugo trajao. Definitivno je ostavio trag, a za mene vrlo uticajan period kada sam počeo da eksperimentišem sa elektronikom, snimio sam prvi album, počeo da nastupam uživo. Mi smo sa Bastionom snimili jedan od prvih nezavisnih muzičkih video spotova u to doba u Makedoniji, koji je režirao Milčo Mančevski. On je bio i član benda zadužen za tekstove, a radili smo i muziku za njegov kratki igrani film ,,Opasna baba”.

Ono što Kirila izdvaja od mnoštva drugih izvođača jeste kombinacija elektronske i tradicionalne etno muzike. Kako ljudi van Balkana reaguju na ovu kombinaciju?

Kiril: Publika reaguje vrlo pozitivno. Kombinovanje etno muzike i modernih zvukova traži veliko poštovanje i pažnju u načinu spajanja te dve kategorije. Nadam se da u tom eksperimentu uspijevam da dobijem prirodni spoj koji na originalan način oživljava ideju fuzije modernog sa tradicionalnim.