ART SLAJDER

DRUGAČIJA UMJETNIČKA PRIČA: Ilija Gojović sa ocem izlaže radove 6. septembra u galeriji ,,Modigliani“

13867081_1269237099753247_847228684_nVelika ljubav Ilije Gojovića, pored muzike, jeste slikarstvo.

Upravo će 6. septembra u podgoričkoj galeriji ,,Modigliani“ Gojović sa ocem Mikom prikazati svoje nove radove.

– Inspiracija, polje koje nema granica. Nama bar umjetnicima nije teško naći motivni segment i prepustiti mu se – kaže na početku razgovora Gojović za MNE magazin.

Ova izložba će, dodaje, po mnogo čemu biti drugačija u odnosu na ranije umjetničke izlete, kako motivno tako i sadržajno.

– Posljednja samostalna izložba ,,6” je realizovana maja 2009. godine. Od tada pa do danas sam generalno radio na širenju svog umjetničkog dojma i, ako moram priznati, ostao dalje vjeran svom svijetu crno-bijelih površina grafike – ističe Gojović za MNE magazin.
Samostalno izlaganje je, smatra on, sjajna forma.
– To je i prosto prilika da ljubitelje umjetnosti iznenadiš i obraduješ ili pak zapitaš svojim stavom rečenim u radovima, jer slika je nijema priča, tako posebna, kreativna, maštovita i, što je jako bitno, autorova a i ,,svačija”. Valjda je u tome njena bit i moć – vjeruje Gojović.

13900786_1269237303086560_2035083260_n

Ovog puta izložbu će realizovati sa ocem Mikom Gojovićem kome je ovo šesto samostalno izlaganje, pa će to biti spoj različitih likovnih rukopisa, grafike i kolorita u tehnici ulje.

– Dvije skroz različite priče, dva totalno drugačija tehnička rješenja, a opet priče koje se dopunjuju, sažimaju, žive dišu. Jako se radujem ponovnom izlaganju sa ocem jer suvišno je govoriti koliko i podrška i prisustvo znače – kaže Gojović.

Vjeruje da će to biti jedna interesantna priča, puna crnogorskih motiva i ljepota naše zemlje, a opet, sa druge strane, grafički obojana maštovita analiza ljudi, stavova i osjećanja.

Gojović nam otkriva da je svaka njegova izložba inspirisana spoznajom sebe samog kroz formu i viđenje okoline, da svaka priča ima svoj trenutak, pečat i sjećanje.

13874668_1269239986419625_913096290_n

– Moram poseban akcenat staviti na jedan savršen susret energija u galeriji ,,Modigliani”, koja svojom ljepotom plijeni i nadahnjuje, prije svega. Poslije prve spoznaje iste sam znao da je to to i da će upravo jedna ovakva priča biti uokvirena baš u njoj – priča za MNE magazin Gojović i dodaje da ima veliku i sjajnu podršku od vlasnice i prijateljice Jelene Vujović.

Od izložbe očekuje dobar zajednički i međusobni osjećaj i kaže da će ovo biti zrelija priča sa njegove umjetničke strane.

– Sedam godina skupljanja radova i nije mali period. Vrijeme kao iskušenje, kao bit i začin posebnog ukusa – kaže Gojović.

13900452_1269237796419844_469747377_n

Pozvao je sve da dođu na njegovu izložbu.
– Do sada sam izlagao i samostalno i sa ocem i kolegama iz Udruženja LUSCG širom Crne Gore, regiona, a i svijeta, ali svako ponovno buđenje sa našom crnogorskom publikom je razlog više i za, eto, malu količinu treme, ali one pozitivne – kroz smijeh priznaje Gojović.

Otkriva nam da će izložba 6. septembra biti spoj grafike, kolorita ali i muzike.

– S obzirom na to da sam muzičar, uživaću i u tome da podijelim svoje note sa gostima i svim prisutnim ljubiteljima arta. Izložba je planirana da bude kao jedan umjetničko-muzički performans sa gostima iznenađenja, ali da ostanu neke stvari za čin same izložbe – zagonetan ostaje naš sagovornik.

U najavi su izložbe i muzički nastupi u Njujorku i Čikagu, što je za njega, ističe, više nego veliki i sjajan vjetar u leđa.

– Iskreno, i dalje sam pod utiskom. Ali o realizaciji planova ćemo svakako više pred polazak u Njujork – kaže Gojović.

This slideshow requires JavaScript.


Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva