MODA PREPORUKA

POZNATI IZ SVIJETA MODE ODGOVORILI: Šta je važno za uspjeh u poslu

moda 4Čak i najpoznatiji urednici, dizajneri i modeli u svijetu mode i šou biznisa su imali periode uspona i padova na svom putu ka uspjehu.

Dijan von Furstenberg

– Uvijek savetujem mlade dizajnere, ili mlade žene generalno, da prije svega budu iskreni sa sobom, shvate šte su njihove želje i ispitaju svoje mogućnosti. Najbitnija veza u životu je zapravo veza nas samih sa sobom.

Rouzi Hantington – Vajtli

– Najbolji savjet koji sam dobila tokom karijere je ,,uvijek budi ljubazan sa ljudima, nikada ne znaš kada, gdje i kojim povodom ćeš ih sresti ponovo”. Da biste izgradili dobru reputaciju, potrebno je dosta vremena, a samo jedan nezgodan, neprijatan trenutak sve to može da uništi.

Mark Džejkobs

– Obično ne dajem savjete, ali mogu da podijelim svoje iskustvo. Ono što je kod mene funkcionisalo, jeste da nikada ne treba odustati. Što više strastvenog, posvećenog rada i neodustajanje. Čak i kada izgubim vjeru u sebe, okrenem se ljudima koji veruju u mene.

donnakaran

Dona Karan

Dona Karan

– Modna industrija zahtjeva više od suvog talenta, morate biti posvećeni i uporni. En Klajn me je otpustila kada sam imala 19 godina, jer je smatrala da nijesam shvatila posao dovoljno ozbiljno. Za mene je to bila dobra opomena. Ponovo me je zaposlila nakon godinu kada sam se dokazala kod Peti Kapeli.

Tom_Ford_cropped_2009

Tom Ford

Tom Ford

– Budite svjesni da svi mi imamo tu moć da kažemo: ,,F*ck it, idem u krevet”. I sjutradan sve djeluje nekako mirnije. Ovo je bila tajna mog oca, kako ostati smiren i nositi se sa svim što te u životu zadesi. Meni je ovakav pristup zaista pomogao.

Glenda Bejli

– Žene su često, posebno u konfliktnim situacijama, sklone tome da se povlače i ćute. Ustvari time same sebe povrijeđuju, umjesto da se izbore sa situacijom. Ovo je bruto generalizacija, ali mislim da bi trebalo da se ustanu, uzvrate i zaštite sebe. Ja sam uvijek za ,,postizanje nemogućeg”, tako da morate naći način da budete jaki, širite granice i stalno idete naprijed

Karolina Herera

– Prije svega neophodno je da volite svoj posao. Drugo, uvijek morate da budete svjesni da nije i neće biti lako. Ukoliko imate neki problem, morate imati i istrajnost u sebi.

Vera Vang

images

Vera Vang

– Činjenica je da se vaš životni uspjeh ne može uvek mjeriti opipljivim rezultatima. Ono što je značajnije je sam proces i ono što ste tokom njega naučili o sebi i životu. To je ono što nosite sa sobom, bez obzira kako se stvari završe, koliko propusta dopustite ili se osjećate obeshrabreno. Ovo se odnosi i na majčinstvo i prijateljstvo, ljubav, na sve! Trudim se da vjerujem da postoji razlog, proces i iskustvo. Ne treba slijepo gledati na cilj, treba posmatrati putovanje – kada sam stekao mudrost, povjerenje, osjećaj za realnost, kreativnost. I ništa od toga nije lako. Jednom je jedan skejter rekao :,,Nemoj se plašiti padanja. 90 odsto su padovi, inače ne savladaš ništa. Možda samo povrijediš zadnjicu, uganeš zglob ili slomiš kost. Ali isto je tako u životu. Uvijek imaš izbor, osim ako izabereš ,,ništa”. Inače, zašto bismo onda bili ovdje!?

Majkl Kors

– Vaš rad mora biti i inspirativan i rasterećen, ali i da prenese korisne informacije. Uspijeh leži u balansu.

Viktorija Bekam

– Uvek govorim da je za unapređenje vaše karijere najbitnije iskustvo. Pokušajte da prihvatite što više poslova koji vam se nude u vašem polju.

Rejčel Zoe

– Dozvolite da vas vode vaše strasti. Ono što mene gura da radim svaki dan je moja vječna odanost modi, nikad novac. Ako dozvolite potencijalnoj finansijskoj dobiti da odlučuje o vašoj karijeri, možete skrenuti od onoga što stvarno volite. A ako dozvolite da srce bude kompas, ono što radite vam neće padati teško i to obično rezultira uspjehom.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 03: Carine Roitfeld arrives at the Louis Vuitton Spring/Summer 2013 show as part of Paris Fashion Week on October 3, 2012 in Paris, France. (Photo by Francois Durand/Getty Images)

Karin Rojtfeld

Karin Rojtfeld

– Vaš profesionalni život nekada morate da odvojite od privatnog. Ako ste u nekom teškom životnom periodu, a imate priliku da radite, treba da se posvetite tome i date sve od sebe. Jer posao svakako treba da vas podstiče i čini srećnim. Mislim da bi svako trebalo da radi upravo ono što voli. Ja ću u modi biti dokle god me ona činila srećnom.

Džo Zi

–  Sada gledate u mene i mislite da sam srećnik što sam ,,upao” u savršen posao i što radim sve ono što volim. Ja bih prije rekao da sam stvorio ono što volim u svom poslu. Bio sam urednik Elle-a, ali urednik prije mene i urednik poslije mene su radili na potpuno drugačiji način. Pozicija i titula nije presudna. Možete uvijek dobiti posao, ali kada se suočite sa njim, učinite da to bude najnevjerovatnije iskustvo za vas. Od njega napravite ono što vi želite da bude, ne dajte da vas ukalupe tuđa iskustva.