PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SVIJET: Ispod hrama Maja otkriven drevni vodovod

20160726131125_380413Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su danas naučnici.
Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog vijeka u Palenkeu u saveznoj državi Čipias, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je vođa iskopavanja Arnaldo Gonzalez Kruz.
Složeni vodovodni sistem povezivao je kralja Kiniča Đanahba Pakala, vladara Palenkea, i majanskog boga vode Čaaka, pojasnio je Gonzalez. Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utelovljen u otkrivenim kanalima.
Smješten u državi Čiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenke jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja. Arheolozi su to mjesto počeli da istražuju radarom 2012, misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji, prenose mediji.
– Odlučili smo da to podrobnije analiziramo i otkrili da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stijenu, tačno ispod grobne komore – rekao je Pedro Sančez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za istoriju i antropologiju.
Izvor: Nezavisne.com