PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

,,JANA JE POKLON OD BOGA”: Svetlana i Bogdan postali roditelji u šestoj deceniji

485973324578e7178da555996277531_v4 bigŠapčani Svetlana i Bodan Lukić postali su roditelji na početku šeste decenije života. Djevojčicu tešku 3,6 kilograma na svijet je donio ljekarski tim šabačke Opšte bolnice. Oni ističu da ovaj slučaj treba da bude motiv svim ženama da se odluče za rađanje, jer medicina napreduje a Srbiji su potrebne bebe.

Svetlaninoj i Bogdanovoj sreći nema kraja. Poslije duge borbe i isčekivanja, 12. jula, pet minuta poslije ponoći na svijet je došla Jana. Taj trenutak njena majka, koja je u januaru napunila 51 godinu, dugo će pamtiti.

– Svu prazninu koju sam imala u duši, ona je popunila. Ne znam šta da kažem. Kao bog kad vam nešto pokloni. Rođena je na praznik, to je poklon od Boga – kaže Svetlana Lukić.

Pomiješane emocije, smijeh i suze smjenjuju se kod oca Bogdana. Nadao se, molio i vjerovao da će postati otac.
1488691255578e747eaed26462476967_v4 big

– Plakao sam kao što sada plačem od sreće. Drago mi je što sam postao otac. Sad ćemo se nas dvoje u nekim poznim godinama okrenuti njoj. Dobili smo je kasno. Pogledao je i nas bog – kaže Bogdan Lukić.

Veliku zahvalnost duguju ljekarskom timu šabačke bolnice, koji su i pored komplikacija i rizika, trudnoću doveli do srećnog kraja. Biološki potpomognuta trudnoća sa tri začeta ploda, zahtijevala je dodatni nadzor.

– Uspjeli smo da spasemo jedan plodić koji je ostao. Po izlasku iz bolnice, bio je stalni nadzor. Doveli smo trudnicu do željenih 36 nedjelja, kada je iz medicinskih razloga porođaj završen carskim rezom – kaže dr Darko Vukojčić.

975445017578e747e90aef934522175_v4 big

Svetlana je nastarija porodilja u ovoj ustanovi koju ljekari pamte. Statistika podsjeća da je prije četiri decenije procenat žena koje su „kasnije“ rađale iznosio samo pet odsto, a sada u evropskim zemljama gotovo svaka četvrta trudnica bi se mogla nazvati starijom prvorotkom. I ovdje je takva statistika, ali se intenzivno radi na podsticaju rađanja.

– Ja se nadam da će ovaj primjer motivisati i ostale žene da rađaju. Nama trebaju bebe. Bebe su i dalje u modi, ja se nadam – kaže dr Dragan Milošević, načelnik Službe ginekologije i akušerstva.
Ova slika iz šabačkog porodilišta nada je za sve žene koje nisu uspjele da postanu majke u godinama koje su optimalne za rađanje. Biloški sat sporije kuca i na strani je novog života.

Izvor i foto: B92