ART SLAJDER

ART: Aplauz za operu ,,Dve glave i devojka” ispred zidina Starog grada u Budvi

DSC_0013

Komična opera kompozitorke Isidore Žebeljan ,,Dve glave i devojka”, u režiji Borisa Liješevića, odigrana je na Dan državnosti za ovakvu vrstu umjetnosti u neobičnom ambijentu, trgu ispred zidina Starog grada u Budvi. Posjetioci su prolazili, neki zastajali, čuo se žamor, ali glumci, orkestar i solisti zadržali su koncentraciju.
Pripovjedači priče o Padmi (sopranistkinja Aneta Ilić) koja je bila zaljubljena u dva čovjeka, mudraca Čandru (bariton Vasa Stajkić) i atletski građenog prijatelja Batija (bariton Nebojša Babić), su bili Mihailo Miša Janketić i Milovan Filipović koji su publiku, među kojima je bilo i inostranih gostiju, divno proveli kroz priču, prolazeći scenom simbolično napravljenom od velike mape svijeta i otpada razbacanog po njoj dok na zidu stoji plakat na kojem piše ,,Izbjeglice su ovdje dobrodošle”.
DSC_0017Padma je bila u dilemi kome dati srce – mudrom suprugu Čandri ili atletski građenom Batiju. U odluci joj pomaže boginja Kali koja zamjenjuje glave Čandri i Batiju. Uz Kali (sopranistkinja Katarina Jovanović), tu je bio i prorok kojeg divno tumači Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.
DSC_0040– Naučio sam dosta. Prvi put prisustvujem procesu stvaranja predstave ovakve vrste. Od momenta kada su došle note za muzičare i od momenta kada je dobijen libreto, ja sam imao tu sreću da nisam morao da učim tekst napamet. To je kompleksan proces i puno je rada. Za mene je bilo puno novih stvari – kazao je Pušić za MNE magazin.
DSC_0005Libreto je pisao Borislav Čičovački, pronalazeći inspiraciju u staroindijskoj legendi. ,,Žebeljan orkestrom” dirigovao je Premil Petrović. Aleksandar Ružičić svirao je flautu/pikolo/alt-flautu/okarinu, Borislav Čičovački obou/oboa-sopilu/engleski rog/okarinu; Frank van der Brink klarinet/pikolo klarinet i tumačio drugog proroka, Ivan Jotić svirao je fagot/kontrafagot, Milan Roksandić hornu/okarinu, Natalija Mladenović klavir, Ivan Marjanović udaraljke, Mirjana Nešković violinu/okarinu, Jelena Dimitrijević violinu/okarinu, Nataša Petrović violu, Dejan Božić violončelo i Boban Stošić kontrabas.
Svi su za kraj dobili aplauz od publike ispred scene i sa terase okolnih restorana.

This slideshow requires JavaScript.


Opera će biti izvedena u petak na Kanli kuli u Herceg Novom.
– Svirao sam nekoliko puta već u Herceg Novom pred domaćom publikom. U mojoj ulozi u ovoj operi nema previše glume. Sve je fabrički. U njoj ne glumim nego igram samog sebe. Nemam pretjerani osjećaj treme. Biće u prva dva reda moji prijatelji, pa neće biti problema – odgovor je Pušića MNE magazinu na pitanje ,,Kakav je osjećaj kao glumcu igrati pred ,,domaćom” publikom u Herceg Novom?”
Organizator ovog događaja je Turistička organizacija opštine Budva.
Tekst i foto: B. Radonjić

kud duga