PREPORUKA ZDRAVLJE

RASHLADITE SE: Pet namirnica koje trebate jesti tokom vrućina

20160710213522_378203U vrijeme ljetnih vrućina, tražimo načine kako ćemo se rashladiti. Za sve one koji ne mogu sada otputovati na more i rashladiti se čitanjem dobre knjige u hladu, postoje namirnice koje mogu donijeti osvježenje. Lako su dostupne i mogu se naći u gotovo svakoj kući i frižideru.
Za vrijeme visokih temperatura, hidratacija organizma postaje još važnija te bi bilo dobro povećati konzumaciju voća i povrća zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tečnosti. Takođe, treba izbjegavati masnu i slanu hranu te kofeinske napitke.
1. KRASTAVAC

Ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode. Zbog niske kalorijske vrijednosti, ima vrlo široku primjenu te se koristi u supama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinovati s tikvicama, patlidžanom ili paradajzom, začiniti s limunovim sokom, čime se dobije lakoprobavljiva i ukusna salata, idealna za ljetne dane.

2. PARADAJZ

Zbog svog nutritivnog sastava, paradajz je već dugo poznat kao visoko vrijedna namirnica. Rado je viđen gost svih ljetnih salata, a u kožici paradajza se nalazi spoj koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će koža duže biti mlada.

3. LUBENICA

Zbog visokog sadržaja vode, lubenica je jedna od najboljih namirnica za osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana te kao takva postaje idealan desert nakon ljetnog ručka. Za dodatno rashlađenje, dobro ju je kombionavti s ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvježiti, osiguraće vam i prijeko potrebne vitamine i minerale.

4. GREJP

Ova je tropska biljka, osim po svom soku gorko – kiselog okusa, poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih supstanci koje povoljno utiču na naš organizam. Za rashlađenje, najbolje je konzumirati sok od svježeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomjerne tjelesne mase.

5. SALATA OD HELJDE

Tokom ljetnih dana, ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, razmislite o heljdi. Potrebno ju je skuvati i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svježi paradajz i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo papra. Takav je obrok lako probavljiv, neće vas napuvati, lako se priprema i postaće omiljeni recept za ljeto.

Izvor i foto: Zadovoljna.hr/Nezavisne.com