PREPORUKA ZDRAVLJE

SRBIJA : Stigli testovi za zika virus

 

komarac-pixabay_com

Skrining testovi na prisustvo antitela na Zika virus od danas su dostupni u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Institut u saopštenju ističe da će se testirati samo oni sportisti i oni građani koji su, prije svega, tokom boravka na Olimpijskim igrama, kao i u toku dvije nedjelje po povratku sa Olimpijskih igara, razvili simptome koji mogu ukazivati na Zika virusnu infekciju, a to su temperatura, malaksalost, ospa, bolovi u mišićima.

Testiranje je preporučeno i onima koji nisu razvili simptome, a imaju neki pokazatelj da su ih uboli komarci tokom boravka na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Njihovo testiranje je potrebno zbog toga što postoji i mogućnost infekcije bez simptoma, kao i mogućeg prenosa virusa seksualnim putem sa inficiranog muškarca na ženu, upozorava se u saopštenju.

Institut Batut svim građanima koji budu putovali na Olimpijske igre u Brazil preporučuje mjere prevencije i zaštite koje se primarno odnose na maksimalno smanjivanje kontakata sa komarcima.

Preporučuje se zaštita odjećom sa dugim rukavima i dugim nogavicama, kao i korišćenje repelenata i boravak u klimatizovanim prostorijama.

Ne preporučuje se odlazak van prostora u kojima se odvijaju Olimpijske igre.

U ovom periodu jedino se trudnicama ne preporučuje da putuju u Brazil, ističe se u saopštenju.

Izvir: novosti.rs