MAGAZIN PREPORUKA

MODA I FILM: Ovo su najskuplje haljine svih vremena

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Iako su obilježile vijek iza nas, raskošne haljine iz filmova su decenijama kasnije postale kultni modeli čija se vrijednost procjenjuje na više miliona dolara.
Najveći klasici i blokbasteri koji su obilježili svijet filmske umjetnosti su osim talentovanih režisera, vrsnih scenarista i odličnih glumaca, u svojoj postavi okupljali i legendarne dizajnere koji su se trudili da osmisle i izdizajniraju najljepše kreacije za dive poput Odri, Merilin, Rite… U doba starog Holivuda sve je prštalo od luksuza i glamura, te smo i na filmu imali priliku da vidimo najfascinantnije kreacije, na kojima se radilo mjesecima unazad. Najkvalitetniji materijali, specijalan način izrade i samog ušivanja su zahtijevali maksimalnu posvećenost.
Od filma ,,Breakfast at Tiffany’s” (,,Doručak kod ,,Tifanija””) do ,,Titanic”-a, predstavljamo vam sedam najskupljih filmskih haljina svih vremena.
1. The Seven Year Itch (Sedam godina vjernosti)

Foto: Profimedia, AFP

Foto: Profimedia, AFP

Ako se vratimo unazad, shvatićemo da su 2011. godinu obilježile brojne aukcije, kada su se pojavile neki od najpoznatijih holivudskih rekvizita i kostima. Među njima se našla i čuvena haljina Merlin Monro iz filma ,,The seven Year Itch“, a njena vrijednost je procijenjena 4,6 miliona dolara koliko je posljednjih anonimni kupac izdvojio za haljinu.
2. My Fair Lady (,,Moja lijepa gospođice”)

Foto: Profimedia, SNAP

Foto: Profimedia, SNAP

Još jedna ljepotica koja je takođe prodata 2011. godine je jedna od najpoznatijih haljina Odri Hepbern iz filma ,,My Fair Lady”. Njena cijena je iznosila 3,7 miliona dolara.
3. The Sound of Music (,,Moje pjesme moji snovi”)

Foto: Profimedia, PictureLux

Foto: Profimedia, PictureLux

Džuli Endrjuz je u poznatom američkom mjuziklu ,,The Sound of Music” nosila haljinu koja se ne može baš opisati kao luksuzna. Ipak, ona je kultna te je 2013. godine prodata za za 1,56 miliona dolara.
4. Gentlemen Prefer Blondes (,,Muškarci više vole plavuše”)

Foto: Profimedia, Film Stills

Foto: Profimedia, Film Stills

Ovo je bila jedna zanimljiva i neizvjesna akcija, s obzirom da je haljina Merilin Monro iz filma ,,Gentlemen Prefer Blondes” prvi put procjenjena na samo nekoliko stotina hiljada dolara. Na kraju aukcije, haljina je dostigla cijenu od 1,2 miliona dolara.
5. Breakfast at Tiffany’s (,,Doručak kod Tifanija”)

Foto: Profimedia, Film Stills

Foto: Profimedia, Film Stills

Nema osobe koja ne zna za čuvenu malu crnu koktel haljinu koja je obilježila film ,,Breakfast at Tiffany's.” Poznata ,,Givenchy” (,,Živanši”) kreacija koju je proslavila Odri Hepbern je prodata 2006. godine za 900 hiljada dolara, a sav novac od prodaje je poznata modna kuća donirala ugroženima od poplava.
6. The Wizard of Oz (,,Čarobnjak iz Oza”)

Foto: Profimedia, Visual movies

Foto: Profimedia, Visual movies

Simpatična plavo-bijela haljina koju je nosila Džudi Garland u filmu ,,The Wizard of Oz“ je stavljena na aukciju 2012. godine, a njena cijena je uspjela da dostigne 480.000 dolara.
7. Titanic

Foto: Profimedia, Visual movies

Foto: Profimedia, Visual movies

Elegantna haljina koju je Kejt Vinslet nosila u proslavljenjom ostvarenju ,,Titanic “ je prodata za 330.000 dolara.

Izvor: Nezavisne.com