PREPORUKA SPORT

SVIJET U ŠOKU: Oskaru Pistorijusu šest godina zatvora za ubistvo Rive Stenkamp

Pistorijus se oprašta sa sestrom nakon presude (Marco Longari/AFP/Getty Images)

Pistorijus se oprašta sa sestrom nakon presude (Marco Longari/AFP/Getty Images)

Svijet je u šoku! Paraolimpijac Oskar Pistorijus upravo je osuđen, umjesto na 15, na šest godina zatvora za ubistvo Rive Stenkamp, odluka je sutkinje Tokozile Masipe u Pretoriji koja je rekla da su postojale značajne i izuzetne okolnosti. Masipa je u nastavku kazala da pogrešna percepcija da je Pistorijus imao 2013. godine namjeru da ubije Stenkampovu je nešto što je sud imao obavezu da ispravi ,,kako bi se spriječio neopravdani gnijev javnosti”, jer ,,sudovi su tu da sude po zakonu, a ne na osnovu javnog mijenja”.

Porodica Stenkamp (foto: Masi Losi/AP)

Porodica Stenkamp (foto: Masi Losi/AP)

– Život osuđenog nikada neće biti isti. On je pali heroj koji je izgubio karijeru i propao finansijski. Ubistvo je uvijek ozbiljan zločin. To što je optuženi mislio da se iza vrata kupatila nalazi provalnik, ne čini ovaj zločin manje ozbiljnim. Bol porodice Stenkamp i dalje traje i ona je duboka, a ponašanje optuženog prema njima bilo je poražavajuće. Ipak, odbrana je uspjela da dokaže neke tvrdnje optuženog i to je bio razlog za kaznu od 6 a ne 15 godina zatvora. Ono što je za Oskara bila olakšavajuća okolnost je što je vjerovao da je u kući provalnik i što je odmah preduzeo sve mjere da pokuša da spasi život unesrećene. Uz to, optuženi je znatno popravio svoje ponašanje na rehabilitaciji – kazala je Masipa, dok izvještač ,,Gardijana” koji je bio u sali kaže da Pistorijus je pokazao vrlo malo emocija.

Pistorijus se neće žaliti na presudu. Nakon pola do dvije trećine kazne, imaće pravo da se prijavi za uslovnu kaznu.
– Bio je ovo dug proces. U neku ruku, olakšanje je da je ovo posljednje poglavlje i da se Pistorijus neće vraćati u sudnicu – kazala je portparolka porodice Pistorijus Analiz Burgez.
S odlukom suda ne slažu se borci za ženska prava Južne Afrike, pa tako Žaki Mofokeng iz Afričkog nacionalnog kongresa ženske lige poručuje da je ovo uvreda za žene i da se ovom presudom šalje pogrešna poruka.
Advokat Doup De Bruin koji je zastupao porodicu Stenkamp izjavio je da Stenkampovi ništa ne mogu učiniti povodom presude i da ništa neće vratiti Rivu, te da smatraju da je najbolje da budu dostojanstveni u tišini.

B.R.