PREPORUKA SPORT

BARSELONA: Lionelu Mesiju 21 mjesec zatvora za utaju poreza

Foto: Getty images

Foto: Getty images

Dan je počeo šestogodišnjom presudom zatvora paraolimpijcu Oskar Pistorijusu u Pretoriji za ubistvo Rive Stennkamp, a nastavljen je u Barseloni upravo donijetom presudom fudbaleru Lionelu Mesiju za utaju poreza.
Mesi je osuđen na 21 mjesec zatvora za utaju poreza. Ocu Horheu Mesiju takođe je izrečena zatvorska kazna jer je Španiju oštetio za 4.1 milion eura između 2007. i 2009. godine. Njih dvojica suočena su i sa milionskom novčanom kaznom zbog izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza u Belizeu i Urugvaju gdje su, navodi sud, prikrivali zaradu od korišćenja autorskih prava.
Međutim, Lionel i Horhe Mesi vjerovatno će, nakon svega, izbjeći odlazak u zatvor i odsluživati uslovnu kaznu, jer, prema španskom zakonskom sistemu, kazna niža od dvije godine može se suditi upravo tako – uslovno. Olakšavajuća okolnost jeste i da Lionel Mesi nema kriminalni dosije.
– Ja sam sebe posvetio fudbalu. Povjerio sam ocu i advokatima brigu o drugim stvarima. Siguran sam da nisu željeli da me prevare. Ne znam ništa o ovome, niti me to ikada interesovalo. Znam samo da sam potpisao ugovor i da moram da se pojavljujem u reklamama ili se fotografišem. Ništa nisam pročitao niti tražio. Sjećam se da sam prije deset godina išao kod notara, ali ne znam zbog čega, davno je bilo – kazao je danas na sudu Mesi prilikom izlaganja odbrane.
B.R.