MAGAZIN PREPORUKA

PORODIČNI ZAKONIK: Vanbračna zajednica se izjednačava sa bračnom

 

mladenci

mladenci

Vanbračna zajednica muškarca i žene koja traje najmanje tri godine biće izjednačena sa bračnom zajednicom u pogledu prava na međusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa, predviđeno je izmjenama Porodičnog zakonika.

-Ako je u vanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka ta vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom u pogledu tih prava i prije isteka tri godine-kaže se u obrazloženju.

Djetetom se smatra lice do navršene 18 godine.

Kako se navodi, dijete ne smije biti podvrgnuto tjelesnom kažnjavanju ili bilo kom drugom okrutnom,nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

-Zabrana se odnosi se na roditelje, staratelje i sva druga lica koja se o djetetu staraju ili dolaze u kontakt sa njim-kaže se u Predlogu zakona o izmjenama Porodičnog zakonika.

Posebnim članom je uveden princip najboljeg interesa djeteta. Propisana je dužnost države da preduzima sve mjere i zaštitu djeteta od diskriminacije, a ne samo od zanemarivanja,zlostavljanja i eksploatacije, kako je to sada propisano.

Izričito je propisana dužnost svakoga da obavijesti organ starateljstva o povredI prava djeteta za koju sazna.

Izvor: MINA