ART PREPORUKA

ART: Preminuo reditelj ,,Lovca na jelene” Majkl Čimino

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Američki reditelj i scenarista Majkl Čimino, tvorac kultnih flmova ,,Lovac na jelene” i ,,Vrata raja”, preminuo je u 77. godini u Los Anđelesu.

Čimino je rođen u Njujorku, a diplomirao je na Jejlu u oblasti grafike i lijepih umjetnosti.

Najveći uspjeh postigao je filmom ,,Lovac na jelene” iz 1978. godine, pričom o Vijetnamskom ratu i njegovom uticaju na mali industrijski grad Klerton u američkoj državi Pensilvaniji, sa Robertom de Nirom, Kristoferom Vokenom, Džonom Sevidžom i Meril Strip u glavnim ulogama.

Film je dobio pet Oskara od ukupno devet nominacija za tu prestižnu nagradu. Nagrađen je za najbolji film i režiju, a Kristofer Voken za najbolju sporednu mušku ulogu.

To ostvarenje osvojilo je i Oskare za najbolji zvuk i montažu, kao i Zlatni globus i nagradu Bafta.


Vestern ,,Vrata raja” iz 1980. godine, priča o masakru nad imigrantima u SAD krajem 19. veka, s Krisom Kristofersonom, Izabel Iper, Kristoferom Vokenom i Džefom Bridžisom u glavnim ulogama, doživio je veliki neuspjeh i kod publike i kod kritike i bankrot kompaniji ,,Junajted artist”.

Slično je prošlo i ostvarenje ,,Godina zmaja” iz 1985, krimi drama o obračunu policajca i kineske mafije, ali su ti filmovi kasnije ocijenjeni kao kultna holivudska trilogija.

Čimino je 2001. godine u Francuskoj, gdje je povremeno živio, dobio Medalju viteza umjetnosti i književnosti.

Pored kultnog filma ,,Lovac na jelene”, napisao je scenario za filmove ,,Prljavi Hari: Klopka za inspektora Kalahana” sa Klintom Istvudom u glavnoj ulozi, zatim ,,Kalibar 20 za specijalistu” i ,,Vrata raja”.

Dobitnik je pet Oskara.
Izvor: Blic.rs

kud duga