ART PREPORUKA

FILMSKO VEČE SRDANA GOLUBOVIĆA: Autor koji u filmovima postavlja pitanja i tjera publiku na razmišljanje

DSC_0006Filmsko veče Srdana Golubovića priređeno je večeras u Sali DODEST u KIC-u ,,Budo Tomović“.

Režiser je na samom početku rekao da mu je drago što je tu, jer je njegov otac rođen i odrastao u Podgorici.
– Jako sam vezan za Podgoricu i tu imam puno vrlo bliskih prijatelja. Tu su neki, kriju se tamo u čošku. Ljudi sa kojima sam odrastao, koji su odavde su veoma uticali na formiranje onoga što sam ja kao čovjek, prije svega, a iz toga proizilazi i ono umjetničko biće. Jedan veliki dio onoga o čemu ja govorim u svojim filmovima dolazi iz ove sredine. Iz tog razloga kažem da je Podgorica moj drugi grad i zato sam ja, na neki način, srpski i crnogorski reditelj – kazao je Golubović.
Svaki umjetnik ima sopstveni ritam po kojem stvara, te mu je potrebno vrijeme da sebi objasni o čemu želi da pravi film, odgovara Golubović na pitanje zašto radi filmove na svakih pet do šest godina.
– Pravljenje filmova i filmska režija je pogled na svijet, to je autorski, lični, umjetnički, filozofski i politički stav – kaže Golubović.
Zadatak umjetnosti je, dodaje, da postavlja pitanja a da ne donosi zaključke.
– To je jedna stvar, a druga je da mislim da u umjetnosti postoji samo jedan kriterijum, a to je emocionalni. To je jedino što me je uvijek interesovalo i što sam uvijek smatrao da je u srži svakog umjetničkog djela. Ako nas nešto od slike ispred koje stanemo preko muzike koja je najsavršenija umjetnost jer najbrže pokrene naš unutrašnji svijet, kao i filma emocionalno ne rasturi, ne pomjeri s mjesta u kojem stojim u tom trenutku, za mene to nikad nije bilo vrijedno ozbiljnijeg razmišljanja i razgovora – objasnio je Golubović.
Konstantno bavljenje moralnim temama, podvlači, izvukao je iz ,,fioke“ u kojoj se nalazila ruska književnost na kojoj je odrastao, očevi kratki filmovi, dokumentarni filmovi Vlatka Gilića i ostvarenja Tarkovskog.

Vuk Kostić u filmu ,,Apsolutnih sto"

Vuk Kostić u filmu ,,Apsolutnih sto”

Vuk Kostić čest je glumac u njegovim filmovima.
– Vuk i ja smo odrasli zajedno u filmskom smislu. To je bio i moj i njegov prvi film. Zajedno smo ušli u nešto što nikada do tada nismo radili i to je vezanost do kraja života. Vuk je na početku moje karijere i u filmu koji se tiče mog odrastanja na Novom Beogradu bio moj alterego, a kasnije je to bio, na neki način, Nebojša Glogovac. Sa Nebojšom sam sazrijevao – objašnjava Golubović.

Nebojša Glogovac u filmu ,,Klopka"

Nebojša Glogovac u filmu ,,Klopka”

Što se tiče velikih glumaca, smatra da je besmisleno pozvati u film Mikija Manojlovića ili Aleksandra Berčeka i ne dati im izazov da igraju nešto drugo.

Scena iz filma ,,Krugovi"

VUK KOSTIĆ I ALEKSANDAR BERČEK: Scena iz filma ,,Krugovi”

Spotove je, kaže, radio u početku iz nužde jer nije bilo poslova i konkursa, posebno za kratke filmove i mogao je samo da asistira renomiranim rediteljima, što nije želio. Međutim, shvatio je kasnije da su mu upravo ti muzički spotovi pomogli u kasnijem pravljenju filmova, počevši od ,,Apsolutnih sto“.

DSC_0004Dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Sehad Čekić kazao je da Golubović odbija da podilazi trendovima.
– Kod njega ne možete naći klozetski humor, vanlajnere, ukoliko je socijalna tema, nije prepuštena kao kod većine autora slobodne dramaturgije, demotivisane koja onda u toj vrsti proizvoljnosti izgubi publiku. Kod njega je jasna žanrovska struktura. Teme se tiču cijelog regiona. Stil je vrlo kozistentan i to je nešto što je fascinantno. Od prvog kadra ,,Apsolutnih sto“ do sad primjećujete vrstu kozistentnosti, insistiranje na vrlo čvrstom konceptu – kazao je Čekić.
On je kao drugu fascinantnu činjenicu istakao i publiku koja voli da gleda Golubovićeve filmove, jer osjećaju da nisu potcijenjeni, da razmišljaju i da zajedno prolaze kroz mnoge od dilema koje se postavljaju u njegovim filmovima, a to su moralne dileme.
Filmski kritičar Vuk Perović rekao je da je Golubović autor koji u svojim filmovima postavlja pitanje i tjera nas da kad izađemo iz bioskopa razmišljamo o tome šta smo vidjeli.
– Posljednji film ,,Krugovi“ je odličan primjer toga. Ušao sam u bioskop, znao cijelu priču, imao odnos prema svemu tome i mislio sam da idem da gledam film gdje ću da dobijem potvrdu za sve te moje stavove. S druge strane sam ponovo izašao sa brojnim pitanjima. Pitanja koja su postavljena u tom filmu su izuzetno važna za naš region, ali i kompleksna, jer koliko god godina da je prošlo od događaja, očigledno kao društvo, mi još nismo spremni da odgovorimo na njih i to se vidi u filmu – smatra Perović.
On za Golubovića kaže da je ,,story teller“, odnosno pripovjedač.
– On priča priču, njemu je važna publika. Srdan je uspio da napravi to da njegov film komunicira s publikom. Pokazao je da nosi tu dobru staromodnu crtu filma koji nam priča priču od koga danas mnogi autori bježe. On je pokazao da je to moguće i u 21. vijeku – kaže Perović.
Moderatorka večeri bila je Mirjana Popović.
Tekst i foto: B. Radonjić

kud duga