ART PREPORUKA

POSLJEDNJA DIVA ,,ZLATNOG DOBA”: Olivija de Havilend sjutra slavi 100. rođendan

Foto: AFP

Foto: AFP

Olivija de Havilend, s pravom nazvana glumačkom legendom, sjutra će u Parizu proslaviti 100. rođendan. Svi još pamtimo njenu ulogu Melani u filmu ,,Prohujalo s vihorom”.
Glumica, rođena u Tokiju 1. jula 1916. godine, posljednja je diva ,,zlatnog doba” Holivuda. Kaže da je tih tridesetih bilo teško glumiti dobru djevojku, jer sve su karte bile položene na negativke.
– Zapravo mislim da je dosadno glumiti negativke. Oduvijek sam imala sreće sa ulogama dobrih djevojaka, jer one traže više od glumice – rekla je De Havilend u jednom intervjuu.

Pored uloga, posebno je ponosna na uspostavljanje čuvenog De Havilend zakona (De Havilland Law).
De Havilend je u to vrijeme izazivala bijes vlasnika ,,Warner Bros.”-a jer je uporno odbijala scenarija iz revolta što se nije sama pitala o ulogama koje želi da tumači, već su vlasnici studija tada bukvalno posjedovali svoje zvijezde.
Tako je De Havilend izazvala šok u javnosti kada je tužila vlasnike ,,Warner Bros.”-a i tražila da raskine sedmogodišnji ugovor sa njima. To se desilo 1945. godine kada je sud donio pozitivnu odluku u njenu korist. De Havilend zakon tako je postao poznat kao onaj u kojem se glumcima daje potpuna sloboda da biraju sami uloge i sebi kroje glumački put.

Nakon tog suđenja, iako je prethodno bila tri godine na čuvenoj ,,crnoj listi”, što je značilo da joj niko nije smio ponuditi ulogu i da za nju ni u jednom filmu nije bilo mjesta, karijera joj je krenula uzbrdo. Stigao je i prvi ,,Oskar” 1946. godine za lik Džodi Noris u ostvarenju ,,Svakom svoje”, a drugi tri godine kasnije za ulogu Ketrin Sloper u ,,Nasljednici”.

Njena mlađa sestra je, takođe, bila legendarna glumica Holivuda Džoan Fontejn. Njih dvije godinama su bile u svađi. Jedine su sestre do dan-danas koje su osvojile ,,Oskara” za glavnu ulogu. Fontejn je svoju zlatnu statuicu dobila za ulogu u Hičkokovom filmu ,,Sumnja” iz 1941. godine.
Karijera De Havilend je počela da blijedi opet pedesetih, jer se otvoreno protivila promiskuitetu koji je tada vladao Holivudom.
Što se tiče ljubavnog života, povezivali su je sa Džonom Hjustonom, Džejmsom Stjuartom i Havardom Hjuzom četrdesetih. Udala se za pisca Markusa Gudriča 1946. godine i sa njim u braku imala sina Bendžamina. Par se razveo 1953. godine, a De Havilend se kasnije udala za francuskog novinara Pjera Galantea sa kojim je imala kćerku Žizel. Razveli su se, ali kada se Galante razbolio ona ga je njegovala u Parizu do smrti.
B.R.

kud duga