PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

PEKING TONE: Propadanje od 11 centimetara prijetnja za stanovnike

Foto: Getty images

Foto: Getty images

Kineska prijestonica poznata je po opasnosti od velike količine smoga i povremenih pješčanih oluja. Međutim, jedna od njenih glavnih prijetnji za životnu sredinu ipak leži pod zemljom: Peking tone.

Peking ima iskopan veliki broj bunara, a pretjerano pumpanje podzemnih voda uzrokuje da se zemlja ispod grada urušava.

Nova studija je, uz pomoć satelitskih snimaka koji otkriva djelove Pekinga, posebno centralnu poslovnu oblast, pokazala da Peking svake godine propada za čak 11 centimetara.

Autori ove studije upozoravaju da ovo propadanje predstavlja veliku prijetnju gradu u kom živi više od 20 miliona ljudi.

Studija o uleganju Pekinga objavljena je u časopisu ,,Remote Sensing” i napisao ju je tim od sedam istraživača i kineskih akademika.

– Trenutno sprovodimo detaljnu analizu kako bi utvrdili kako ovo sleganje zemlje utiče na kritične infrastrukture poput željeznica brzih vozova u Pekingu – rekli su naučnici za ,,Gardijan” i dodali da se nadaju da će tačne podatke o sudbini kineske prijestonice imati do kraja ove godine.

Studija je pokazala da Peking ,,sjedi” na ravnici, a podzemna voda se akumulira milenijumima. Ova studija otkriva da zapravo cio grad tone, ali da je situacija najgora upravo u poslovnoj oblasti grada koja je ,,procvjetala” 1990. godine kada je u njoj izgrađen veliki broj nebodera.

Istaživači napominju da zemlja ne tone ravnomjerno u svim djelovima i da upravo to dovodi do velikog rizika za zgrade i druge infrastrukture.

Istraživači dodaju da Peking nije jedini koji rapidno tone. Meksiko Siti tone i do 28 centimetara godišnje, a Džakarta u sličnoj stopi.

Izvor: Guardian/Blic