ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U BEOGRADU: ,,Simply Red” i publika na Tašmajdanu razmijenili veliku ljubav

DSC_0051,,Big love” (Velika ljubav) naziv je povratničke turneje i albuma grupe ,,Simply Red” kojim proslavljaju 31 godinu postojanja.
Da za njih velika ljubav nisu samo puke riječi, pokazali su sinoć na renoviranom i ispunjenom Tašmajdanu u sklopu festivala ,,Belgrade Calling”. A publika je znala tu ljubav da uzvrati na najbolji mogući način – predivnim horskim pjevanjem, držanjem ritma rukama, nestvarnim scenama u kojima se svi na stadionu njišu u ritmu muzike kao jedno ili svjetlima upaljenih telefona koja su u mraku stvarala pravu malu magiju. Tako stihovi ,,Ain't that a lot of love for one heart to hold” (Da li je to previše ljubavi da bi jedno srce to izdržalo), koji su otpjevani i sinoć, nijesu dolazili u pitanje, ni sa jedne ni sa druge strane.
DSC_0032Koncert je počeo numerom ,,Look at you now”, nastavio sa ,,Come to my aid”, ,,A new flame”, ,,Shine on”, ,,Night nurse”, ,,For your babies”, a zatim je pjevač Mik Haknal prvi put tokom nastupa uzeo akustičnu gitaru u ruke i zapjevao numeru koju je napisao sa 17 godina u očevoj sobi, a koja ima samo tri akorda u koja su satkane sve njegove tadašnje emocije i život djeteta koje je odrastalo bez majke, sa ocem – ,,Holding back the years”. Prvi taktovi propraćeni su od publike snažnim aplauzom, pjevanjem i ponovnim paljenjem mobilnih telefona kako bi zabilježili uspomenu na ovaj događaj.
Nakon mirnih zvuka, Haknal, koji je cijelo vrijeme tokom koncerta, slao poljupce publici u prvom redu i mahao onoj na tribinama, pozvao je sve na žurku riječima: ,,Ok, let's party!” (U redu, neka žurka počne!), a publika na stadionu ,,eksplodirala” već sa prvim taktovima numere ,,Fake”. Oduševljenje se nastavilo u pjesmama ,,It's only love”, ,,Stars”, ,,The right thing”, ,,Sunrise” i ,,Fairground”.
DSC_0049Na prvi bis su otpjevali ,,Ain't that a lot of love” i ,,Money's too tight to mention”, a na drugi ,,Something got me started” i zajedno sa publikom, za kraj, ,,If you don't know me by now”. Prije same pjesme Haknal je svojim mobilnim telefonom, takođe za uspomenu, kako je kazao, snimio svu publiku i zamolio da mu daju svoj najljepši osmijeh dok ih bude pratio kamerom.
DSC_0034Bilo je to kao i da nijesu pravili pauzu svih ovih šest godina, a i pokazali da tokom svih tih 31 godinu, koliko postoje, bend na čelu sa Haknalom nije izgubio dušu. U sinoć izvrsnom sastavu vidjeli smo i čuli neka nova lica poput Romana Rota za bubnjevima i ona dobro poznata Iana Kirkama na saksofonu, Kendžija Suzukija za gitarom, Stiva Lusona za basom, Dejva Klejtona za klavijaturama i Kevina Robinsona za trubom.
DSC_0050– ,,Simply Red” imao je sjajnu noć sa našim prijateljima večeras u Beogradu – prenijeli su na službenom Twitter profilu utiske iz Beograda.

Guštala je publika prije ,,Simply Red”-a sa izuzetnim gostima iz Hrvatske Natali Dizdar i sastavom ,,Jinx” i njihove hitove pratila divnim horskim pjevanjem.
DSC_0022Na ulazu u koncertni prostor sreli smo glumca Sergeja Trifunovića, Bojana Gluvajića iz grupe ,,Ničim izazvan” sa djevojkom, a unutar, pored bine Nenada Kneževića Kneza sa partnerkom Tatjanom.
DSC_0033Nastupom grupe ,,Simply Red” ujedno je završen festival ,,Belgrade calling” u odličnoj organizaciji ,,Avalon Produkcije”.

montenegroairlines_logo
Tekst i foto: B.R.

kud duga

One Response to MNE MAGAZIN U BEOGRADU: ,,Simply Red” i publika na Tašmajdanu razmijenili veliku ljubav