ART SLAJDER

OTVARANJE GRADA TEATRA: Aplauzi za ,,Antigonu“, Šerbedžija priredio koncert sa prijateljima

DSC_0039Možda nije bio budžet kakav su organizatori predviđali za ,,Grad teatar“, ali sa tim novcem ostvarili su još jedno otvaranje za pamćenje.

Počelo je književnom večeri izraelskog pisca Davida Grosmana, nastavilo premijerom predstave ,,Antigona – 2000 godina kasnije“ Lenke Udovički na bečićkim ,,Vješticama“, a završilo koncertom Rada Šerbedžije sa prijateljima između crkava u Budvi.
,,Antigona“ je otvorila mnoge teme i kroz njih poslala snažne poruke, od zla koje novac daruje ljudima, do vlasti koja ih, takođe, kvari, zatim postraume zbog smrti sinova koja bi trebalo da ujedini porodicu, a ustvari je izjeda i razjedinjuje što na kraju ima kobne posljedice, do izdaje i pokajanja, do pravde i nepravde, besmisla rata, varvarstva do ,,žene nam neće ovdje vladati“, ljudske gluposti, vjere i nevjere, genetskog koda istog za svakog, u kom god mjestu bio rođen, čovjeka koji je sagradio sklonište od divljih vjetrova, zakona… Jedino od smrti čovjeku spasa nema.
Antigona (Maja Izetbegović) je zbog toga što je sahranila brata, iako otac (Rade Šerbedžija) je to zabranio sestri i njoj, zacementirana.
– Nema sažaljenja, a? Nema podrške, nema svadbenih zvona, nema suza, nema prijatelja? Niti jednog?! Trpim samo zbog toga što sam poštovala zakon pravde – poručuje Antigona svima.
Na kraju otac koji je zacementirao priznaje nad grobom sina kojeg je ona sahranila: ,,Sine moj, umro si zbog moje ludosti! Ima li većeg zla od ovog mog? – pita se otac.
U minut nakon ponoći uslijedio je aplauz, svi su bili na nogama da pozdrave izvanrednu glumačku ekipu, a ,,bravo!“ se čulo kada je izašla Antigona, odnosno Maja Izetbegović.
I ostali izuzetni glumci zaslužuju da budu pomenuti. To su – Rade Šerbedžija, Dženana Džanić, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić, Vedad Suljagić, hor studenata Odsjeka za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo i Studija ,,Gluma i mediji” Univerziteta u Rijeci Darja Badnjević, Marko Brajić, Mak Čengić, Mirjana Đan, Nika Ivančić, Lovro Ivanković, Aleš Kranjec, Anđela Kusić, Emir Mulalić, Dina Mušanović, Nikola Nedić, Maja Ožegović, Mirta Polanović, Dino Sarija i Tena Antonija Torjanac. Za kompozicije bio je zadužen Najdžel Ozborn, prevod Svetlana Slapšak, scenografiju Mirna Ler, kostime Bjanka Adžić Ursulov, dramaturgiju Željka Udovičić Pleština, scenski pokret Mladen Vasari.
Predstavi su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života – od Baneta Popovića i Zorane Kralj iz CNP-a, Snežane Burzan iz KIC-a ,,Budo Tomović“, Branislave Liješević, Vojislava Kaluđerovića iz Centra za kulturu Tivat do Aleksandra Radunovića.

This slideshow requires JavaScript.


Koncert
Veče Rada Šerbedžije između crkava u Budvi je stoga počelo sa zakašnjenjem. Predsjednik Opštine Budva Srđan Popović čestitao je 30. rođendan Gradu teatru.
DSC_0071– Sjećamo se mi neki koji smo tada bili, koji smo učestvovali u tome šta je bilo prije 30 godina, kako je bilo, kako je počelo. Možda neko nije ni vjerovao da ćemo postići ono što smo postigli i danas ali Grad tetar mora biti od većeg kulturnog značaja za Crnu Goru. To je on zaslužio, to su zaslužili svi reditelji koji su prošli kroz njega, to su zaslužili glumci, producenti, direktori koji su vodili Grad teatar. Nećete mi zamjeriti, ali moram istaći večeras jednu damu – to je gospođa Brana Liješević i ja joj se stvarno zahvaljujem. Već sad razmišljamo o 31. Gradu teatra. Grad teatar je bio i Grada teatra će biti – poručio je predsjednik opštine Budva Srđan Popović.
Svetozar Cvetković zahvalio je svima što mu je povjerena uloga urednika programa Grada teatra.
DSC_0074– Ovo prvo veče ako po nečemu može da znači kako bi trebao da izgleda ovogodišnji Grad teatar, meni je ispunilo srce upravo zahvaljujući predstavi teatra ,,Ulisis“ sa Briona i mislim da im dugujemo veliki aplauz za ono što su nam dali – kazao je Cvetković, a prisutni akteri i rediteljka ,,Antigone – 2000 godina kasnije“ nagrađeni burnim aplauzom.
Najavio je dugogodišnjeg prijatelja i filmskog partnera Rada Šerbedžiju zanimljivom anegdotom.
– Danas sam ga podsjetio na priču kada smo prvi put nastupali zajedno. Bio sam na prvoj godini Akademije, a on je bio već tada mlad i jako popularan glumac. Te ‘77. godine su nas pozvali sve da sa najboljim jugoslovenskim tada mladim glumcima nastupamo za Titov rođendan. Prekinuli smo školovanje, došli smo u Dom sindikata i sedam dana smo radili na tome da Tito proslavi rođendan – prisjeća se Cvetković.
Pošto su bili studenti Akademije svi su dobili da izgovore po rečenicu, a onda je došao jedan od članova Centralnog komiteta na generalnu probu i rekao da se studenti počiste, da nema za njih mjesta, da jedna glumica ode, a da glumci obriju brade.
– Josip Pejaković koji je imao dugu bradu i igrao je tada čuvenu dramu ,,Oj živote“ je obrijao, ali Rade nije. Rekao je da snima film i da mora biti tako. Postojao je problem jer nisu znali šta da rade sa nama jer su nam sav tekst ukinuli i došao je Todo Kurtović i rekao ,,Neka otvaraju usta kada cio hor pjeva.“ Pjesma je bila ,,Bosna zove, Bosna zove omladinke, omladince.“ ,,Kolegium muzikum“ je pjevao, a mi smo otvarali usta. Dara Matić je dirigovala. I to nikada neću da zaboravim. Prvo, kad smo istrčali na scenu, vidjeli smo druga Tita i Jovanku u prvom redu i stali smo na deset metara odatle. Dara Matić je izašla na scenu i svaki put je na probi dirigovala normalno horu. Tada je izašla i rekla je ,,mi, mi, mi, mi, mi“, okrenula se i krenula da diriguje Titu zato što su joj rekli da ne bi bilo upitno da okrene mu leđa – priča Cvetković.
Tako se, dalje se sjeća, približavao kraj manifestcije i bio je zadatak da na kraju izađe Šerbedžija i kaže: ,,Druže Tito“, a svi skupa: ,,Sretan ti rođendan!“
– Mi smo svi stajali. Rade je došao, neobrijan, u crnoj košulji, uzeo dijete iz ,,Kolibra“ koji su pjevali ,,Druže Tito, mi ti se kunemo“ i krenuo ka drugu Titu. Svi su zanijemjeli, on je krenuo, došao do njega i rekao: ,,Druže Tito, sretan ti rođendan“ – ispričao je Cvetković i izazvao smijeh u publici.
DSC_0077Šerbedžija je za početak zahvalio svima i otpjevao pjesmi Tina Ujevića.
– Pošto neću biti ovdje za Osmi mart jer sam zauzet onda ću vam otpjevušiti i izgovoriti jednu od najljepših pjesama za mene, ,,Iskrenu pesmu“ Milana Rakića – najavio je Šerbedžija.
Uslijedila je pjesma koju je napisao za oca Danila.
– Moj otac Danilo je 17. juna ušao u 104. godinu. Živi u Beogradu i opasan je, još uvijek je u punoj formi. Ja sam njemu ‘82. godine napisao ovu pjesmu. Pobijedio sam s njom na festivalu zagrebačkih šansona. Pjesma je poznata po tome što se prvi put pomenula riječ u zabavnoj muzici Informbiro – ispričao je Šerbedžija o numeri ,,Moj otac“.
Nakon toga je otpjevao ,,Djevojku iz moga kraja“ i ,,Devojko mala“ koju je posvetio ,,najvećem našem glumcu kojeg smo ikada imali“ Đuzi Stoiljkoviću.
DSC_0086Klapa iz Herceg Novog otpjevala je ,,Ne diraj moju ljubav“ i ,,Kad mi dođeš ti“.
Potom je Šerbedžija na scenu pozvao čovjeka koji je sa njim tog dana bio na sceni Damira Urbana.
DSC_0088– Rada ne znam tako dugo kao neki, ali ovih zadnjih par godina što se družimo je stručnjak za uvalit čovjeka u drek. Ali, to je jedina mana, sve drugo su vrline. Dolje smo dok sam pjevušio, on svirao kao da sviramo cijeli život, pa ako ti se da … – obratio se Urban članu klape iz Herceg Novog i ubrzo smo čuli poznate taktove pjesme ,,Budi moja voda“.
DSC_0091Šerbedžija je zatim pozvao klapu iz Herceg Novog i još jednog gosta iz publike Krsta Niklanovića da im se pridruži na sceni i da svi zajedno zapjevaju ,,Ju te san se zajubija“.
Tekst i foto: B.R.