PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZABAVITE SE: Evo koji je film bio hit u godini vašeg rođenja (video)

Znate li koje su uzbudljive priče privlačile ljude u bioskope u godini u kojoj ste se rodili? Opustite se i otkrijte koji su filmovi vladali kino blagajnama od 1975. godine do početka novog milenijuma.

1975.

Spilbergova ,,Ajkula” je tako dobro pokazala šta se događa kad morski pas zaluta među kupače, da je dobar dio svjetske populacije ove godine odlučio da napravi pauzu s morom, a ljetovanje ,,odradi” u planinama.

1976.

,,Roki” je najbolji dokaz da mali filmovi mogu postati megapopularni hitovi. Ne samo da je biografska priča o istoimenom bokseru zasjela na prvo mjesto liste najgledanijih filmova u ovoj godini, već je osvojio i tri nagrade Oskar.

1977.

Gledati film ,,Ratovi zvijezda IV: Nova nada” u kinu za mnoge je filmske kritičare bilo ,,vantjelesno iskustvo”, a njegov autor Džordž Lukas je ,,preko noći” postao kultna osoba američke kinematografije.

1978.

Pamtljive melodije, zavodljiva ljubavna priča i hemija između glavnih glumaca Džona Travolte i Olivije Njuton-Džon pretvorili su ,,Briljantin” u instant klasik, kojeg i danas gledamo s oduševljenjem.

1979.

Kako razvod utiče na porodicu vjerno je demonstrirala drama ,,Kramer protiv Kramera” s Meril Strip i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, koja je osvojila pet Oskara, uključujući one za najbolji film, najbolju žensku i mušku glavnu ulogu.

1980.

Oduševljenje Lukasovim svijetom nastavilo se i sa ,,Ratovima zvijezda V: Carstvo uzvraća udarac”, koje se danas smatra i najboljim nastavkom u sagi.

1981.

Zbog filma ,,Indiana Džons: Otimači izgubljenog kovčega” mnoge su djevojčice i dječaci u osamdesetima sanjali o karijeri arheologa koji je bio vješt poput lika Harisona Forda u ovoj pustolovnoj priči.

1982.

Ako moramo odabrati najslađeg filmskog vanzemaljca, onda ta titula definitivno pripada ,,E.T.”-ju. Topao porodični film Stivena Spilberga naučio nas je da se prijateljstvo može sklopiti između najčudnijih pojedinaca onda kada to najmanje očekujete.

1983.

Bez imalo iznenađenja, u ovoj godini film ,,Ratovi zvijezda VI: Povratak Džedija” ponovo su se našli na prvom mjestu liste najgledanijih filmova.

1984.

,,Istjerivači duhova” je fantastična komedija koja se vrtjela oko četiri naučnika koja neobičnom opremom rješavaju problem pojave nadprirodnih bića u Njujorku.

1985.

Filmska tehnologija je posljednjih godina toliko uznapredovala, ali ,,Povratak u budućnost” Roberta Zemekisa s jednim zastarjelim automobilom modela Delorian za mnoge je i dan-danas najbolji avanturistički film svih vremena.

1986.

,,Top Gun” je klasični muški film o ratnom vazduhoplovstvu kojeg su u bioskopima najviše voljele da gledaju žene. Za to su možda zaslužni mladi Tom Kruz i Val Kilmer.

1987.

Što se dogodi kad muškarac mora da se brine za bebu? Urnebes koji najbolje opisuje hit film ,,Tri muškarca i kolijevka”!

1988.

Mnogi bi se željeli obogatiti, ali bez previše rada i truda. ,,Kišni čovjek” s briljantnim Dastinom Hofmanom u ulozi autističnog Rejmonda Babita nam je pokazao koji sve izazovi prate ovu naizgled savršenu premisu.

1989.

,,Indiana Džons i posljednji krstaški pohod” ponovio je uspjeh svog prethodnika, a Harison Ford zacementirao svoj status jednog od najvećih miljenika žena.

1990.

,,Duh” je najbolji (filmski) dokaz da ljubav može biti toliko jaka da je ni smrt ne može prekinuti. Nećemo ni spominjati da su mnoge žene nakon gledanja postale vrlo zainteresovane za oblikovanje gline.

1991.

,,Terminator 2: Sudnji dan” izuzetak je koja potvrđuje filmsko pravilo da se rijetko koji nastavak može mjeriti s originalom.

1992.

,,Aladin” je predivan animiran film napravljen prema istoimenoj priči iz zbirke pripovjedaka ,,Hiljadu i jedna noć” o simpatičnom skitnici na čarobnom ćilimu, koji je dotakao brojna ženska srca.

1993.

Što bi se dogodilo kad bi se na Zemlju vratili dinosaurusi? ,,Park iz doba Jure” je uzbudljiva Spilbergova vizija izgubljenog svijeta u kojemu glavnu riječ imaju upravo ova predistorijska bića.

1994.

,,Kralj lavova” je odličan dokaz da crtaći nisu filmovi samo za djecu. Potvrdili su tu tvrdnju i rezultati sa svjetskih bioskopskih blagajni, kojima je dominirala priča o kralju životinja.

1995.

Rijetko koja žena mogla je devedesetih godina odoljeti Brusu Vilisu u bijeloj potkošulji kao inspektoru Džonu Meklejnu u akcionom filmu ,,Umri muški 3”, zar ne?

1996.

Šarm Vila Smita, duhovit scenario i kompjuterska magija korišćena u kreiranju uvjerljive borbe protiv vanzemaljaca učinili su ,,Dan nezavisnosti” najgledanijim filmom u ovoj godini.

1997.

Sjećate se ,,Titanika”? I u hrvatskim gradovima se čekalo satima u redu za ulaznice kako bi se pogledala predivna ljubavna priča između priprostog Džeka i otmene Rouz na legendarnom brodu koji dočeka mračna sudbina.

1998.

Tim stručnjaka odlazi u svemir kako bi spasili Zemlju od uništenja? Premisa,,Armagedona” možda je predvidljiva, ali rijetko ko je mogao suzdržati suze kada je čuo pjesmu ,,Aerosmitha” ,,I don't want to miss a thing”.

1999.

,,Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja” je bio još jedan u nizu filmova iz Lukasovog serijala koji je oborio rekorde bioskopskih blagajni.

2000.

Tajni agenti, smrtonosni virus i Tom Kruz su provjereni sastojci za uspjeh i glavni razlozi zašto je ,,Nemoguća misija II” bila najgledaniji film na kraju milenijuma.

Izvor: Avaz.ba