DRUŠTVO PREPORUKA

PODSJEĆANJE: Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost ističe 6. jula

bi28

Najbolji univerziteti na svijetu – ilustracija

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke raspisali su u martu Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost za magistarske, doktorske i postdoktorske studije koji ističe 6. jula 2016. godine.

Konkurs se drugu godinu zaredom realizuje u okviru projekta ,,Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”,  koji se finansira iz sredstava kredita Svjetske banke. Budžet Programa stipendija iznosi 650.000 eura, od čega je 370.000 eura opredijeljeno za magistarske i 280.000 eura za doktorske i postdoktorske studije.

Ministarstvo prosvjete realizuje program stipendija za magistarske studije, a Ministarstvo nauke za doktorske i postdoktorske.

Ministarstvo prosvjete dodjeljuje stipendije studentima za magistarske studije koje obuhvataju troškove života koji uključuju smještaj, ishranu, zdravstveno osiguranje, lokalni javni prevoz i troškove školarine ukoliko je primjenljivo. Godišnji iznos stipendije, ne uključujući korektivni koeficijent, iznosi 6.000 eura.

Pravo učešća na Konkursu imaju crnogorski državljani mlađi od 35 godina koji imaju bachelor diplomu i koji su prihvaćeni ili upisani na magistarske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu (“full time” student). Stipendije se dodjeljuju na period od jedne do dvije studijske godine, u zavisnosti od trajanja magistarskog programa za prirodno-matematičke oblasti, tehničko-tehnološke, medicinske, poljoprivredne i društvene i humanističke nauke.

Ministarstvo nauke stipendije za doktorske studije dodjeljuje studentima doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu u trajanju od minimum tri mjeseca. Maksimalni godišnji neto iznos stipendije za doktorske studije je 10.000 eura.

Stipendije za postdoktorske studije dodjeljuju se istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu, kako bi stekli međunarodno istraživačko iskustvo. Stipendije se dodjeljuju za period boravka šest do 12 mjeseci, a maksimalni godišnji neto iznos stipendije je 18.000 eura. Ministarstvo nauke će posebno sufinansirati iz budžeta Ministarstva angažovanje mentora stipendista, nakon pozitivno ocijenjenih Izvještaja o napretku stipendiste.

Na osnovu Konkursa za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost realizovanog u 2015. godini 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i četiri studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta. Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270.000 eura, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355.000 eura.

Tekst konkursa, Priručnik za upravljanje Programom i formulari za prijavljivanje, mogu se naći na sljedećem linku http://www.heric.me/kategorije-dokumenata/dokumenta.