DRUŠTVO PREPORUKA

MIDT: Održana Centralna javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020.

a003Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije organizovalo je danas Centralnu javnu raspravu o Nacrtu Strategije razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020.
U uvodnom dijelu Centralne javne rasprave prisutnima su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović i sekretarka Ministarstva Sandra Veličković.
Lazović je istakao da je razvoj informacionog društva posao cjelokupne društvene zajednice.
– Ako uzmete podatke koje periodično publikuje Svjetska telekomunikaciona unija i Svjetski ekonomski forum, onda ćete vidjeti po raznim kriterijumima stepene primjene ICT-a i stepena razvijenosti informacionog društva. Crna Gora dosta dobro stoji i mnogo smo bolji u pogledu tih indeksa nego kada su u pitanju indeksi ekonomskog razvoja i, uopšte, životnog standarda, što potvrđuje paradigmu da razvoj informacionog društva nije i ne mora biti u zavisnosti od ekonomskog razvoja, odnosno, stepena životnog standarda stanovništva i u tome leži šansa zemalja u razvoju kao što je Crna Gora. Mislim da mi tu šansu moramo iskoristiti – kazao je Lazović.
a007Ministarstvo je, rekao je, uradilo dosta u razvoju infrastrukture, zatim kada su u pitanju strateški dokumenti, a donesene su Strategija sajber bezbjednosti i Strategija open sours politike. Parlament je usvojio sve zakone vezane za informaciono društvo, od Zakona o elektronskoj trgovini, zatim o informacionoj bezbjednosti, o elektronskim komunikacijama i o elektronskoj upravi.
Iz Evropske komisije su pohvaljeni svi napori Ministarstva. Blizu je zatvaranje Poglavlja 10.
Lazović je napomenuo da sa UNDP-em ulaze u realizaciju velikog projekta koji treba da problem interoperabilnosti na nivou vladine administracije riješi na kvalitetan način, a digitalna dividenda brzo će postati realnost. Ovih dana privodi se kraju projekat integracije i valorizacije telekomuniakcione infrastrukture koja je u državnom vlasništvu.
Kazao je da 1.023.000 adresa u svijetu koristi domen .me, da je programom Wireless Montenegro pokrivena 41 lokacija u 13 gradova a mjesečna konekcija je u prosjeku 170.000 korisnika.
Problem svih problema, po Lazoviću je širokopojasni pristup. Elektronsko zdravstvo je prilika da mnoge probleme koje sada imamo u našem zdravstvenom sistemu riješimo na kvalitetan način u pogledu elektronskih kartona i elektronskih zdravstvenih knjižica, te uštede sredstava, podsjeća on. Mora se još mnogo raditi na edukaciji.
a012Veličković je kazala da je fokus stavljen na jačanje administrativnih i infrastrukturnih kapaciteta i edukaciju korisnika kao glavne ciljeve koje treba da unaprijede nivo sajber bezbjednosti Crne Gore, kao i zapošljavanje stručnjaka u oblasti ICT-a. Digitalizacija ekonomije, po njoj je jedno od najkritičnijih pitanja našeg doba i njegovo prilagođavanje je poseban izazov.
B.R.