ART PREPORUKA

LAKE FEST: Dolaze ,,Kultur Shock” i ,,Gužva u 16-ercu”

,,Kultur Shock"

,,Kultur Shock” (foto: Facebook)

Zbog velikog interesovanja ove godine na ,,Lake Fest”-u će ponovo 11. avgusta nastupiti ,,Kultur Shock”. Pored njih nastup su potvrdili i ,,Gužva u 16-ercu”.
Punk-rock bend ,,Gužva u 16-ercu” iz Osijeka, osnovan je 1993. godine .Nakon šest godina djelovanja 1999. godine izlazi njihov prvi studijski album ,,Čir na 12-ercu” u izdanju ,,Croatia Records”. Širu popularnost u regionu stiču izdavanjem drugog albuma ,,Punk urac” za izdavačku kuću ,,Dirty Old Empire”. Treći, za sada najuspješniji album pod nazivom ,,Je ne regrette rien” u izdanju ,,Geenger records”, objavljuju 2012. godine. Prvim singlom i spotom s ovog albuma za pjesmu ,,Mene više nema” su se vinuli na vrh regionalnih top-lista, a album je pratila serija koncerata po cijeloj regionu. Prije svega, ,,Gužva u 16-ercu” je koncertni bend, te je rijetko pronaći bend na ovim prostorima koji ima toliko vatrenu podršku publike, gotovo na svakom nastupu.
IMG_2776,,Kultur Shock” je nastao 1996., isprva kao akustični bend. Počelo je kao vic, svirkom na žurci, kojom prilikom su se budući članovi benda šalili na račun vlastite tradicije i kulture, tj. muzike sa Balkana.
Ali, ljudima se svidjelo. U ljeto 1997. ,,Kultur Shock” se pridružuju staroj prijateljici Džoan Baez na ,,Lodo Music festivalu” u Denveru, te i na još nekim nastupima njene turneje.
Nakon toga, bend počinje da nastupa u tipičnim američkim akustičnim klubovima, gdje ipak publika nije odobravala pjevačeve komentare i ,,problem stava”, a pjevač nije odobravao njihove večere i jedenje usred nastupa benda pa su i njegovi komentari postajali sve eksplicitniji. Osoblje klubova nije odobravalo glasnu klijentelu koja ne govori dobro engleski i ne ostavljaju napojnice, i napokon, policija i hrišćanska udruženja nisu odobravali to što cure plešu po stolovima, skidaju grudnjake i vrište iz sveg glasa. Neki takvi klubovi su, nakon što im je ,,pukao film”, istjerali su ,,Kultur Shock”, ne samo iz svog prostora, već i iz ,,World Music” scene uopšte.
To je možda najbolja stvar koja se bendu ikad dogodila. Život više nikad neće biti isti, kako za ,,Kultur Shock”, tako i za ,,World Music” scenu kakvu poznajemo.
,,Kultur Shock” su tada počeli nastupati po punk-rock klubovima u Sijetlu. Muzika se malo promijenila, a njihov ,,problem stava” je prestao biti problem. Godine 1999. snimaju u ,,The Crocodile klubu” živi album ,,Live In Amerika” i izdaju ga pod vlastitom etiketom ,,Pacific Records”.
Do sada potvrđeni izvođači na festivalu su ,,Manu Chao La Ventura”, ,,Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet”, ,,Bajaga i Instruktori”, ,,Kerber”, ,,YU grupa”, ,,TBF”, Sivilo, ,,Ritam nereda”, ,,Punkreas”, ,,Lačni Franz”, ,,M.O.R.T”, Nikola Vranjković, ,,Irish Stew” i ,,Mangrov”.
Generalni sponzori ,,LAKE FEST”-a su Elektroprivreda Crne Gore, Pivara ,,Trebjesa” Nikšić, opština Nikšić i Nacionalna turistička organizacija.
Cijena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10 eura za jedno veče i 25 eura za četiri večeri.
Šesto izdanje ,,LAKE FEST”-a će trajati četiri dana od 11. do 14. avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću.
Prvi dan festivala posvećen je desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posjetioce festivala.