ART PREPORUKA

VESNA DEDIĆ PROMOVISALA KNJIGU ,,NIČIJA”: O nevjerstvu se u Crnoj Gori ne priča

DSC_0016Voditeljka i književnica Vesna Dedić danas je u atrijumu tržnog centra ,,Delta city” u Podgorici promovisala roman pod nazivom ,,Ničija”. Vladalo je veliko interesovanje, pa je bilo posjetilaca koji su stajali.
Dedić je rekla da su, iako je crnogorsko tržište najmanje, njoj prvi rezultati prodaje i interesovanje za knjigu emotivno važni.

DSC_0013Za roman ,,Ničija” kaže da je onaj na kojem je najviše radila i utkala najviše emocija i suza.
– Roman ,,Ničija” je vrlo specifičan, na neki način i hrabar. Kad sam počela da ga pišem, htjela sam da napišem roman uz koji se ne mora baš mnogo plakati. Htjela sam kao žena koja ima 48 godina i već je najljepši dio života prošla, imam određena iskustva, mnogo sam pričala sa prijateljima i kao novinar sa mnogim ljudima, da napišem čak i vrlo surov roman, uz mnogo konsultacija sa psiholozima koji posljednjih deset godina nas uče i uzimaju po 3o, 40, 50 eura po seansi, kako to zavoljeti sebi. I to jeste teško. Htjela sam da napišem roman o Crnogorki koja beskrajno umije da voli, ali onda negdje u svojoj 40. shvata kako je ostala sama, iskorištena i izmanipulisana – rekla je Dedić.
DSC_0020Primila je, kaže, na stotine poruka,uz jednu jedinu konstataciju – plakala sam od prve do posljednje strane, to je moja životna priča, da, ja sam ta Danka koja je davala sve.
Roman počinje vremenom kada je bio zemljotres u Budvi i prvih nekoliko poglavlja prate dešavanja u tom gradu. Čitala je mnogo knjiga o istoriji Budve i istoriji gradskih orkestara na primorju, kaže. Željela je da napiše nostalgičnu priču o odrastanju u Starom gradu u Budvi.
Najteže je, objašnjava, biti svoja.
Podsjetila je da su generacije ovdje vjekovima vaspitavane sa kultnom rečenicom: ,,Ćuti i trpi.”, pa je bolest slomljenog srca nešto o čemu bi trebalo razgovarati.
DSC_0027
Ako prođe život bez suza i patnje, nemaš čemu da okreneš glavu, kaže Dedić koja smatra da treba vjerovati u ljubav, zaljubljivati se i davati se prijateljima, djeci i muževima.
Upitana za nevjerstvo kao temu, dala je duhovit odgovor.
– O nevjerstvu se u Crnoj Gori ne priča. Ja bih da tu temu preskočimo – rekla je Dedić.
Svi muškarci pronalaze se u pozitivnim likovima u njenim romanima.
DSC_0030– Vrlo me otvoreno pogledaju u oči i kažu: ,,Da, ja sam taj”. Žene ne. One su toliko iskrene. U romanu ,,Čuvaj me” bila je Marta koja je strašno osvetoljubiva i Jelena koja je predivna, osjećajna. Stotine i stotine žena mi je na Facebooku reklo: ,,Pronašla sam se u liku Marte. Hvala Vam i što pišete o nama takvima.” One su se vrlo pogledale u oči i porazgovarale same sa sobom – objasnila je Dedić.
Nakon promocije, Dedić je skoro sat razgovarala sa poštovaocima njenog djela i potpisivala knjige.
– Djevojke koje nemaju momke, samo da znate, ja kad potpišem roman to je talija – poručila je autorka i nasmijala sve u publici.
Moderator je bio njen kolega voditelj Ivan Golušin.
Tekst i foto: B.R.