DRUŠTVO PREPORUKA

OD JULA PRINUDNA NAPLATA POREZA: Blokada plata i svih primanja

Upra­va lo­kal­nih jav­nih pri­ho­da od po­čet­ka ju­la pa do kra­ja go­di­ne po­če­će pri­nud­nu na­pla­tu po­re­za na ne­po­kret­nost, na­ja­vio je njen direktor Bo­ri­vo­je Ma­rić.

Ma­rić je na­veo da će sve na­po­re u na­red­nih šest mje­se­ci usmje­ri­ti na na­pla­tu po­re­za na ne­po­kret­nost i na­kna­du za ko­ri­šće­nje op­štin­skih pu­te­va.

– U na­red­nih šest mje­se­ci na­še na­po­re će­mo usmje­ri­ti na pri­nud­nu na­pla­tu po­re­za. Is­ko­ri­sti­će­mo po­dat­ke ko­je smo u skla­du sa za­ko­nom do­bi­li za za­po­sle­ne i pen­zi­o­ne­re. Od po­čet­ka ju­la kre­nu­će­mo u ak­ci­ju pri­nud­ne na­pla­te po­re­za ta­ko da tu oče­ku­je­mo ve­li­ki efe­kat i si­gu­ran sam da će­mo po­sti­ći za­cr­ta­ni plan na­pla­te po­re­za u ovoj go­di­ni – re­kao je Ma­rić.

Ma­rić ob­ja­šnja­va i ka­ko te­če po­stu­pak pri­nud­ne na­pla­te po­re­za.

– Po­re­ska rje­še­nja su iz­vr­šna ta­ko da mi ne an­ga­žu­je­mo jav­ne iz­vr­ši­te­lje. Ima­mo po­dat­ke gdje je ko­ji gra­đa­nin za­po­slen. Gra­đa­ni­ma ko­ji ima­ju dug za po­rez, ša­lje­mo za­klju­čak o pri­nud­noj na­pla­ti ko­ji je jed­na vr­sta opo­me­ne. Uko­li­ko dug ne pla­te u ro­ku od osam da­na, on­da mi to do­sta­vlja­mo nji­ho­vom po­slo­dav­cu da za­po­sle­nom ob­u­sta­vi pri­ma­nje ka­ko bi mi na­pla­ti­li po­re­ski dug – na­veo je Ma­rić.

Borivoje Marić

Pr­vi čo­vjek Upra­ve lo­kal­nih jav­nih pri­ho­da na­veo je da je za­kon mno­go oštri­ji ka­da su u pi­ta­nju oba­ve­ze po­slo­da­va­ca za­po­sle­nih.

– U za­ko­nu je na­zna­če­no da u slu­ča­ju da po­slo­da­vac za­po­sle­nom ne ob­u­sta­vi pri­ma­nje ka­ko bi se mi na­mi­ri­li za iz­nos po­re­za, on­da po­slo­da­vac na se­be pre­u­zi­ma tu po­re­sku oba­ve­zu. Sma­tram da ne­će bi­ti po­slo­dav­ca ko­ji će se oglu­ši­ti. Sve je ovo u ci­lju ja­ča­nja po­re­ske di­sci­pli­ne – ka­že Ma­rić.

Po­šta je, ka­ko ka­že Ma­rić, po­če­la da štam­pa po­re­ska rje­še­nja ko­ja će gra­đa­ni­ma bi­ti po­di­je­lje­na na­red­nih da­na.

On do­da­je da su za pr­vih pet mje­se­ci ove go­di­ne pre­ma­ši­li pri­ho­de za 9,5 od­sto u od­no­su na isti pe­ri­od pro­šle go­di­ne.

– Pr­vih pet mje­se­ci ove go­di­ne smo ulo­ži­li mak­si­ma­lan trud i na­por na utvr­đi­va­nje po­re­za, iz­mje­nu soft­ve­ra na ne­po­kret­no­sti i zbog to­ga smo vi­še ne­go za­do­volj­ni. Za pr­vih pet mje­se­ci ove go­di­ne pre­ma­ši­li smo pri­ho­de za 9,5 od­sto a ko­ji se od­no­se na po­rez i ko­mu­nal­ne tak­se. Zbog to­ga smo vr­lo za­do­volj­ni. Ta­ko­đe, u ovoj go­di­ni je pro­mi­je­njen za­kon pa in­ve­sti­to­ri ko­ji su gra­di­li stam­be­ne zgra­de vi­še ne mo­gu iz­bje­ga­va­ti pri­ja­vlji­va­nje po­re­za, ne mo­gu se va­di­ti na to da su in­ve­sti­ci­je u to­ku. Uve­de­na je oba­ve­za pri­ja­vlji­va­nja po­re­za, ta­ko da su ne­ke fir­me već to ura­di­le. Iz­mi­je­njen za­kon nam ide na ru­ku – na­veo je Ma­rić.

 

Izvor: dan.co.me