DRUŠTVO PREPORUKA

KORISNICI M:TELA, ČUVAJTE SE: Ne reagujte na SMS o nagradama, kvizovima…

mtel logoNekoliko korisnika m:tel mreže žalilo se ovoj kompaniji da su dobili SMS sa broja +400500 gdje se u poruci navodi da su osvojili nagradu. U m: tel-u navode da je u pitanju klasična prevara.

Po standardnoj proceduri, korisnici su kontakirani i dato im je precizno uputstvo kako da se ponašaju u ovakvim situacijama.

– Savjetujemo sve naše korisnike da ne odgovaraju na propuštene pozive sa nepoznatih brojeva (obično su to inostrani brojevi sa ,,čudnom” numeracijom) kao i da ne reaguju na dolazne SMS poruke o nagradama, kvizovima, izvlačnjima na lutriji i slično, pogotovo kada se kao broj pošiljaoca prezentuje nepoznati broj ili neki kratki kod, jer mogu postati žrtve zloupotrebe i napraviti velike telefonske račune – poručuju u m:tel-u.

Savjetuju takođe da, za svaki slučaj, korisnici odmah izbrišu pozive/poruke iz liste poziva svog uređaja, kako ne bi slučajno napravili poziv ili poslali poruku ka sumnjivim brojevima.

– Naime, ukoliko bi korisnik pozvao jedan od ovakvih brojeva, uspostavlja se veza koju u nekim situacijama čak nije moguće prekinuti. Tarifiranje se vrši po jako visokim cijenama pa je kao epilog moguć izuzetno visok telefonski račun – ističu u m:tel-u.

U SMS porukama u kojima se navodi da je korisnik broja dobitnik nagradne igre/ili novca na lutriji, obično je navedena mail adresa kao kontakt osoba sa kojom treba da pregovara dalje oko podizanja nagrade.

– Slanjem e-maila na navedenu adresu, po automatizmu, korisnik dobija e-mail od navodnog menadžera, gdje se korisniku dostavlja formular sa ,,osnovnim podacima koje treba da popuni”. Naime, osnovni podaci nisu nimalo naivni jer se od korisnika pored imena i prezimena traži da navede i broj pasoša ili nekog drugog ličnog dokumenta, a u nekim ekstremiijim situacijama i broj kreditne kartice, sve to ispraćeno uz broj navodno dobitničkog tiketa – kazali su u kompaniji.

Po informacijama sa kojima fraud služba Kompanije m:tel raspolaže, u nekim situacijama od korisniika se traži i svojeručni potpis i vraćen skenirani dokument na navedenu adresu, kako bi procedura o nagradi bili ispoštovana, što ozbiljno može dovesti u problem korisnika.

– Za sve ovakve i slične situacije, apelujemo na sve naše korisnike da bilo kakvu sumnjivu aktivnost odmah prijave na broj našeg Korisničkog servisa 1600 koji je dostupan 24 časa i da nikako ne odgovaraju bilo pozivima, porukama ili mailom, nepoznatim pošiljaocima – poručuju u m:tel-u.