ART SLAJDER

CRNOGORSKE DIZAJNERKE NA SAJMU PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI I DIZAJNA U NJEMAČKOJ: Kolekcijom ,,Doclea“ ukazale na značaj kulturne baštine

 

Foto_Dejan_KalezicDSC_1635

 

Kolekcijom ,,Doclea“ crnogorske dizajnerke Jelena Đukanović i Tamara Luma predstavile su se na Sajmu primijenjenih umjetnosti i dizajna  Eunique 2016 u Njemačkoj. One su krajem prošle godine, poslije selekcije koja je napravljena na osnovu fotografija njihovih radova, dobile poziv da učestvuju  na Sajmu.

_DJ18723 copy

Jelena Đukanović

-,,Doclea“ je inspirisana antičkim nasljeđem na tlu Crne Gore- antičkim odjevnim predmetom Tunica dalmatica. Ja sam uradila kolekciju koju sačinjavaju haljine, kombinezoni i mantili od lana i ramije, a Tamara kožne torbe i sandale stila possitano. Ovo  je prvi put da neko od crnogorskih dizajnera učestvuju na ovom značajnom sajmu među 600 izlagača iz cijelog svijeta, koji su brojni posjetioci iz Njemačke, Francuske i Švajcarske bili u prilici da posjete kaže za MNE magazin Jelena Đukanović.

Ona kaže da se o ženskom preduzetništvu i kreativnim industrijama mnogo govori u posljednje vreme.

-Žensko preduzetništvo i kreativne industrije su veliki potencijal Crne Gore, ali još uvijek u toj oblasti nema konkretnih aktivnosti. Uglavnom se one svode  na treninge, seminare i predavanja. Mislim da je to duži i zaobilazni put do cilja. Učešće na sajmovima  i pronalazak tržišta za naše radove je  glavni uslov za razvoj ženskog preduzetništva i kreativnih industrija, a u isto vrijeme prilika da se crnogorska kulturna baština valorizuje kroz savremeni dizajnerski pristup-kaže Jelena Đukanović.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografije za kolekciju nastale su na lokalitetu  Duklja  In situ, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Mn.M.

Foto: Dejan Kalezić

 

 

kud duga