ART SLAJDER

CRNA GORA IMA ODLIČNU PONUDU ZA STRANE KINEMATOGRAFE: Povlastice za snimanje filmova kod nas

 

ada-bojana

Ada Bojana privlači producente (foto: static.mondo.rs)

Inostrani producenti do sada su pokazali najviše interesovanja za snimanje filmova na raznim lokalitetima duž crnogorske obale, pa najviše potencijala za filmsku produkciju trenutno imaju primorske opštine od Ulcinja do Herceg Novog, rekli su za MNE magazin iz Ministarstva kulture.

Iz ovog resora istakli su da je u planu da u budućnosti afirmišu i lokalitete sjevera kao atraktivna mjesta za filmsku industriju.

– Bez obzira na sve aktivnosti koje se budu sprovodile na afirmaciji Crne Gore kao atraktivne destinacije za snimanje filmova, izbor lokacija zavisiće od umjetničke koncepcije određenog igranog filmskog ili televizijskog projekta, jer kao što je opšte poznato, izbor lokacija se prilagođava potrebama scenarija – rekli su  iz Ministarstva.

sveti stefannn

Sveti Stefan (foto: sunshinetravel.az)

Olakšica

Objašnjavajući kako je propisima uređena ova oblast, iz Ministarstva podsjećaju da je novi Zakon o kinematografiji usvojen prošle godine, a predviđa, između ostalog, podsticajne mjere za producente koji bi u našoj državi snimali filmske i televizijske projekte.

Odredbama Zakona o kinematografiji je, kako navode iz Ministarstva, propisano da producent koji snima kinematografsko djelo u Crnoj Gori sredstvima koja nijesu obezbijeđena iz državnog budžeta, može, pod određenim uslovima, da ostvari pravo na povraćaj dijela tih sredstava (20 odsto bez PDV-a). Povraćaj sredstava, kažu, nema karakter poreskog povraćaja, a predviđen je i niz uslova koje producent mora prethodno da ispuni da bi ostvario pravo na realizaciju ove podsticajne mjere – da je, između ostalog, snimajući u Crnoj Gori potrošio najmanje 100.000 eura, te da je izmirio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

– Bliže uslove o kriterijumima, načinu i postupku ostvarivanja ovog prava propisaće Vlada na prijedlog Ministarstva kulture – precizirali su.

Lovcen

Lovćen (foto: aero-travel.org)

Koliko bi država na ovaj način mogla da zaradi, nijesu mogli da kažu, jer navode da je u ovom trenutku to teško procijeniti s obzirom na to da ovaj model podrške kod nas do sada nije bio zastupljen.

Region

Iz Ministarstva ističu da, s druge strane, iskustvo zemalja iz regiona govori da ova vrsta podsticaja donosi velike ekonomske benefite.

– Hrvatsko iskustvo, primjera radi, pokazuje da je na svaku uloženu kunu zarađena kuna i po, pa se može reći da ulaganje u filmsku industriju znači i ulaganje u privredu jedne države- kazali su iz ovog resora.

Osim što će se na ovaj način, smatraju u Ministarstvu,  i Crna Gora pozicionirati kao respektabilan partner, jer su podsticaji za producente odavno uvedena praksa u Evropi i svijetu, snimanje inostranih projekata na našim lokacijama doprinijeće i međunarodnoj promociji države.

Crna Gora, kao lokalitet pogodan za snimanje filmova, smatraju u Ministarstvu kulture, ima tretman velikog studija na otvorenom. Takav epitet je, kažu, zavrijedila od inostranih producenata koji su prethodnih godina snimali na njenoj teritoriji.

skadarsko jezero

Skadarsko jezero (foto:outdoorandmore.me)

– Navedenoj konstataciji idu u prilog povoljan geografski položaj Crne Gore, klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana u godini, blizina primorskog i planinskog regiona – pojasnili su.

Kao država s bogatom kulturnom i prirodnom baštinom, te nasljeđem koje svjedoči o uticaju različitih civilizacija, Crna Gora danas sve više privlači pažnju predstavnika svjetske filmske industrije.

durmitor

Durmitor (foto: tara-rafting.info)

Što se tiče plaćanja zakupa određenih lokacija, objasnili su da Ministarstvo kulture izdaje dozvole za snimanje inostranim producentima bez nadoknade, ali da je korišćenje određenih lokacija na nivou lokalnih samouprava regulisano opštinskim propisima. Ukoliko se, kažu, za snimanje određenog kinematografskog projekta koristi objekat ili lokacija koja ima status kulturno dobro, onda je međunarodni standard da se za takve lokacije mora platiti određena naknada. Takva procedura u Crnoj Gori regulisana je, kako su precizirali, opštinskim propisima.

S.Đ.

kud duga