ART PREPORUKA

NAGRADE ,,TONY”: Mjuziklu ,,Hamilton” 11 priznanja

David Digs, Sintija Erivo, Lesli Odom Jr. i Rene Eliz Goldsberi (foto: Reuters)

David Digs, Sintija Erivo, Lesli Odom Jr. i Rene Eliz Goldsberi (foto: Reuters)

Mjuzikl ,,Hamilton”, inspisan životom američkog političara i borca za nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti s kraja 18. i početka 19. vijeka Aleksandera Hamiltona bio je nominovan u 16 kategorija za nagradu Toni, a odnio je pobjedu u 11, među kojima za najbolji mjuzikl, glumca i koreografiju.

,,Hamilton” je dobio najviše nominacija otkako je utemeljena ova nagrada 1947. godine, ali nije uspio da sruši rekord po broju osvojenih nagrada, koji s 12 osvojenih kipića drži mjuzikl ,,The Producers” iz 2001. godine.

Osim što je proglašen najboljim mjuziklom, ,,Hamiltonu” je nagrada ,,Tony” pripala i za najbolji libreto mjuzikla (Lin-Manuel Miranda), najbolju originalnu muziku, najbolju kostimografiju u mjuziklu (Pol Tazvel), najbolje oblikovanje svjetla u mjuziklu (Hauel Binkli), najbolju režiju mjuzikla (Tomas Kejl), najbolju koreografiju (Endi Blenkenbuler) i najbolje orkestracije (Aleks Lakamor). Od glumačke postave nagradu su osvojili Lesli Odom Jr. za najbolju glavnu mušku ulogu u mjuziklu, David Digs za najbolju sporednu mušku ulogu u mjuziklu ,,The Colour Purple” i Rene Eliz Goldsberi za najbolju sporednu žensku ulogu u mjuziklu.

,,The Humans” je dobio nagradu za najbolju predstavu, a ,,The Color Purple” za najbolju obnovu mjuzikla.

Nagradu za najbolju obnovu drame odnio je ,,A View From the Bridge”.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu u mjuziklu osvojili su Sintija Erivo za ulogu u ,,Color Purple”-u i Lesli Odom Jr. u ,,Hamiltonu”. Najbolja glumica u predstavi ove godine je Džesika Lang, a tu nagradu donijela joj je uloga u predstavi ,,Long Day's Journey into Night”. Najboljim glumcem u predstavi proglašen je Frenk Langela (,,The Father”).

Nagrada ,,Tony” dodjeljuje se za postignuća u radu američkog pozorišta. Nagrade koje dodjeljuje žiri od 700 članova brodvejskim predstavama smatraju se ekvivalentom Oskara (za film), Emija (za televiziju) i Gremija (za muziku).
Izvor: Tportal.hr

kud duga