PREPORUKA ZDRAVLJE

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Karta područja na kojima će se proširiti virus Zika

 

5735f785-cdc0-4787-aa3a-651a0a0a0a64-zika-virus-718x446Južni dio Evrope postaće plodno područje za razmonožavanje virusa jer će visoke temperature povećati broj komaraca koji nose virus.

S obzirom na to da tokom ljeta i godišnjih odmora više ljudi putuje u područja Amerike zahvaćena virusom Zika pa će se tako povećati rizik širenja na stari kontinent.

Ove karte i predviđanja mogla bi pomoći evropskim zdravstvenim službama da identifikuju lokacije i vrijeme kada je rizik pojačan. Naučnici pretpostavljaju da evropske vrste komarca aedes aegypti imaju isti potencijal za širenje virusa kao i njihovi srodnici iz Južne Amerike.

Ovo istraživanje uslijedilo je nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da već postoje ustaljene populacije aedes aegypti komaraca na otočju Madeira i obali Crnog mora Rusije i Gruzije, piše Telegram.hr.

575c7a48-46ec-4991-aca2-5de80a0a0a64-mapaTrećina evropskih zemalja ima umjeren rizik uključujući tu Francusku, Italiju, Maltu, Hrvatsku, Izrael, Španiju, Monaco, San Marino, Tursku, Grčku, Švicarsku, Bugarsku, Rumuniju, Sloveniju, Gruziju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Trideset i šest zemalja ili 66 posto, ima nizak ili vrlo nizak rizik jer nemaju populaciju aedes aegypti komaraca zbog klime koja nije pogodna za njihovo razmnožavanje i preživljavanje.

U Evropi je do sada bilo 400 slučajeva oboljenja uzrokovanih zika virusom ali nije zabilježeno lokalno širenje virusa. Svi oboljeli dobili su virus na putovanjima u pogođene zemlje Južne Amerike.

Izvor: avaz.ba