ART PREPORUKA

UNDERHILL FEST: Na programu ,,Duh Hane Arent”, ,,Abdul i Hamza”, ,,Braća” i ,,Dnevnik imigranta”

,,Underhill fest” danas počinje prikazivanjem filma ,,Duh Hane Arent/Vita activa” u 18 sati u JU Narodna biblioteka ,,Radosav Ljumović” u okviru programa ,,U fokusu”, a u saradnji sa NVO Centar za ženska prava. Ada Ušpiz donosi životnu priču Hane Arent, prepletenu njenim razmišljanjima o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija.

U istom prostoru u 20.10 sati slijedi razgovor na temu ,,Duh Hane Arent u Crnoj Gori”, a učesnice su Paula Petričević iz NVO Anima i Maja Raičević iz NVO Centar za ženska prava.
Program se nastavlja u bašti kafea ,,Soul II soul” u 21 sat prikazivanjem filma Marka Grbe Singa ,,Abdul i Hamza” iz regionalne selekcije. ,,Životne brige i osjećaj nepripadanja koji muče hiljade izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka koji su migrirali u Evropu odjekuju kroz ovaj minimalistički dokumentarni film o dvojici mladih somalijskih migranata Abdulu i Hamzi.”, kaže se u sižeu ostvarenja.
Već u 22 sata slijedi film Vojčeča Starona ,,Braća” iz međunarodne selekcije, a govori o braći čiji avanturistički život se sastoji od kontinuiranih nevolja i uprkos njihovim prepirkama i svađama uvijek uspijevaju da ih prevaziđu iz razloga što se drže zajedno.
Veče zatvara film Gazmira Lame ,,Dnevnik imigranta” iz programa ,,Stories We Tell” u saradnji sa ,,DokuFestom” iz Prizrena. ,,Kada dvadesettrogodišnji momak sa Kosova pokuša ilegalno da se preseli u EU, albanski reditelj odlučuje da mu se pridruži na njegovom putovanju.”, piše u sižeu.
B.R.