ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

KOD STOMATOLOGA: Šta raditi u slučaju ispadanja ili loma zuba

 

Dr-1024x680

Dr Milan Martinović

Nezgode u vezi sa zubima se često dešavaju i zahtijevaju brzo reagovanje. Brzina reakcije i način postupanja prije dolaska kod stomatologa može umnogome odrediti sudbinu zuba. U svim slučajevima koji slijede najvažnije je što hitnije posjetiti stomatologa.

Većina stomatologa u svom dnevnom planeru uvijek ima ostavljeno vrijeme za slučaj nezgode tako da  treba pozvati stomatologa i pružiti mu što je moguće više informacija o nastalom stanju. Ukoliko se nezgoda desi u vrijeme kada stomatološka ordinacija ne radi, obavezno se obratite službi hitne pomoći.

Ovo su najčešće nezgode i kako se ponašati u slučaju potrebe:

Šta raditi u slučaju kad se  izbije zub?

-U slučaju izbijanja stalnog zuba najvažnija stvar je držati zub vlažnim sve vrijeme. Ako je moguće zub treba vratiti odmah u nastalu ranu, onako kako je stajao, vodeći računa da se ne dodiruje korijen zuba. Ako je to nemoguće, zub treba staviti između obraza i desni ili ga potopiti u mlijeko. Nakon toga, odmah posjetiti stomatologa.

Šta raditi u slučaju kada dijete izbije zub?

-Ukoliko je u pitanju mliječni zub, treba ga držati vlažnim i odmah posjetiti stomatologa. Stomatolog će vidjeti da li je u pitanju čitav zub ili dio zuba koji je ispao i nakon procjene donijeti odluku o daljem toku liječenja. Ako je u pitanju stalni zub procedura je ista kao u prethodnom odgovoru.

 Šta raditi u slučaju lomljenja zuba?

-U slučaju loma zuba isprati usta toplom vodom da bi se očistilo područje oko zuba. Staviti hladan oblog na predio lica koje je pretrpjelo udarac da bi ublažili oticanje. Posjetiti stomatologa što je moguće prije.

Kako se ponašati u slučaju zubobolje?

– U slučaju zubobolje isprati usta toplom vodom. Takođe, može se iskoristiti konac za zube, da se nježno ukloni eventualni ostatak hrane između zuba. Nikako ispitati alkoholom, stavljati tabletu direktno na zub i slična postupanja jer mogu dovesti do hemijskih opekotina desni. Ukoliko bol potraje, kontaktirati stomatologa.

Šta raditi ukoliko postoji sumnja da je slomljena vilica?

– Ako mislite da je vilica polomljena staviti hladan oblog na taj predio zbog otoka. Što prije se obratiti stomatologu ili hitnoj službi radi daljeg zbrinjavanja.

Kako se mogu izbjeći eventualne stomatološke nezgode?

-Postoji veliki broj jednostavnih predostrožnosti koje se mogu preduzeti da se izbjegnu eventualne povrede zuba.

  • Nositi štitnike za zube u toku bavljenja sportom ili rekreativnim aktivnostima
  • Izbjegavati grickanje leda, kokica, čvrstih slatkiša koji mogu dovesti do lomljenja zuba
  • Koristiti makazice, ne zube, u slučaju potrebe da se nešto otkine.

 

 

Dr Milan Martinović, stomatolog

Stomatološka ordinacija Alfa DENT Podgorica