DRUŠTVO SLAJDER

,,DAN KRAPA”: Posjetioci uživali u specijalitetima, vožnji čunom i bogatom kulturnom programu

Plavnica_03Posjetioci su danas uživali u sunčanom ,,Danu krapa” na Plavnici uz divne zvuke muzike, mirise i ukuse. Mališani su bili oduševljeni bogatim kulturno-umjetničkim programom i s nestrpljenjem čekali takmičenje u pecanju.
Program je počeo izvođenjem igara iz Crne Gore Foklornog ansambla ,,Crna Gora”.
Plavnica_06
Predsjednik Opštine Golubovci Dušan Radonjić poželio je dobrodošlicu na divno druženje i podsjetio na godinu jubileja.
– Želimo na ovaj način da odamo čast onome nečemu što je slavna istorija, a kroz to i tradicija ovog kraja. Na desetogodišnjicu nezavisnosti, koju slavimo cijele godine, imamo ovakvu feštu koja se najbolje stapa sa drugim našim velikim datumom, a to je hiljadu godina državnosti. Upravo ta državnost je u tradiciji i ovdje je kolijevka i leglo te državnosti naše Crne Gore koju danas dodatno slavimo kroz apostrofiranje i akcentovanje tradicije. U tradiciji ovog naroda je suživot sa Skadarskim jezerom, poštovanje onoga što je prelijepa životna sredina koju su naši predaci sačuvali za nas. Mi trebamo da je održavamo, da je valorizujemo i da je dodatno čuvamo kako bi je prenijeli s generacije na generaciju kao nešto najdragocjenije što imamo – poručio je Radonjić.
On je podsjetio da danas posjetioci imaju priliku da probaju ono nešto najukusnije i najdragocenije što se tiče naše kuhinje.
– Nesebično su je za vas pripremila i podijelila nekoliko imena gastronomske scene, prije svega Eko rizort Plavnica, Pečenjara Gurman i Hotel Arija, prelijepi restorani sa preukusnom hranom našeg preduzeća Plantaže i ono što je nada u gastronomskom smislu svih nas, visoka i srednja škola ,,Sergije Stanić” sa mladim kuvarima. Tu ćete pored tih zaista prelijepih specijaliteta imati prilike da probate ono što su lokalni kuvari donijeli – njihove stare recepte čije tajne ne žele da odaju, u drugom dijelu dana kroz takmičenje sa bogatim fondom nagrada – rekao je Radonjić.
On je pozvao sve da iskoriste priliku i besplatno obiđu tradicionalnim načinom prevoza na Skadarskom jezeru, čunom, prelijepi lokalitet, a da najmlađe prijave za takmičenje u pecanju.
Plavnica_02
– Pecanje kao legalan i zdrav način ulova ribe treba da skrene pažnju na to što je dobro, a što treba da se uči od najmlađih dana. Molim vas da se osjećate kao u svojoj kući, da vam bude ugodno u današnjoj fešti koja će trajati cijeli dan, a da bi to bilo prigodno za oko i za uho, ne samo za nepce, pobrinuli su se partneri u organizaciji Turistička organizacija Podgorice, koja je obezbijedila bogat kulturno-umjetnički program. Gost današnjeg dana, pored naših sjajnih mladih pjevača iz ovog kraja, je zvijezda Tijana Dapčević. Zaista vam želim da uživate u bogatoj ponudi hrane i pića, suvenira, vina i svega onoga što danas možete da vidite ovdje, a što je utemeljeno u istoriji i tradiciji ovog kraja i istoriji Crne Gore- poručio je Radonjić.
Gosti su bili u prilici da probaju krap na različite načine – čorbu od krapa, krap pirjana, mariniranog krapa i prženog krapa i ostale specijalitete sa tog područja, uz zetske kolače i priganice, proizvode od meda i vina.
Organizovane su besplatne vožnje čunom, Udruženje ribolovaca za najmlađe je pripremilo kratku obuku i takmičenje u pecanju krapa, a članovi NVO ,,Vizija” iz Golubovaca Slikarsku koloniju sa radovima koji su osvojili nagrade na međunarodnim takmičenjima.
Plavnica_04U muzičkom programu, koji su vodili Tijana Mišković i Bane Žugić. predstavili su se Dragana Rakčević, Mirko Đuretić, Anđela Ulićević, bend ,,Trio bis”, KUD Slobodan Aligrudić sa igrama iz Zete, KUD Jedinstvo sa igrama iz Crne Gore, KUD Zeta igrama iz Vrsute, a Folklorni ansambl ,,Crna Gora”igrama iz stare Crne Gore, Vrsute i Šumadije i Tijana Dapčević.
Dan su svojim štandovima sa suvenirima, dekupažom, cvijećem, poklopcima buradi oslikanim crnogorskim starinskim motivima obilježili i izlagači.
Plavnica_07Drugi dio programa bio je takmičarskog karaktera, gdje su kulinari pripremali tradicionalna jela i čorbe od krapa. Ocjenjivao ih je žiri u sastavu profesor kulinarstva Milan Bukarica, predstavnik domaćina Eko rizorta Plavnica Dragan Pejović i predstavnica Turističke organizacije Podgorica Vesna Dedić. Za pobjednike u kategorijama najbolja čorba od krapa, najbolji specijalitet od krapa i najbolji pecaroš bile su obezbjeđene vrijedne nagrade. Najbolji u spremanju čorbe od krapa je Branko Mišolić, a u specijalitetima od krapa Miloš Marković.
Organizatori su Turistička organizacija Glavnog grada i Opština Golubovci, a cilj isticanje ambijentalnih, tradicionalnih i turističkih vrijednosti Skadarskog basena, legalan i održiv ulov krapa.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac